Hlavní obsah

V Belgii nyní kvete nejsmrdutější rostlina světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

V botanické zahradě v Meise u Bruselu právě kvete nejsmrdutější rostlina světa - zmijovec áronovitý (Amorphophallus titanum). Jeho obří květenství, považované za největší na světě, dosáhlo podle belgické agentury Belga výšky 155 centimetrů.

Foto: Profimedia.cz

Zmijovec áronovitý (Amorphophallus titanum)

Článek

Zmijovec áronovitý je původem ze Sumatry a Indonésané mu neřeknou jinak než mrtvolná květina. Tato obří exotická rostlina totiž vydává zápach podobný tlejícímu odpadu, podle některých dokonce hnijícímu lidskému masu.

Rostlina kvete jen 72 hodin a pach, který vydává, má přilákat opylovače. Cítit je někdy až do vzdálenosti 800 metrů.

Zmijovec áronovitý (Amorphophallus titanum)foto: Profimedia

Květ může dosáhnout velikosti 1,5 až tři metry. Rekord byl zaznamenán v roce 2005 v německém Stuttgartu, kde květenství dosáhlo výšky 2,94 metru.

Tropická kráska kvete jen jednou za několik let

Botanická zahrada v Meise oznámila 28. července, že se rostlina k překvapení specialistů připravuje na kvetení. Smrdutá tropická kráska totiž kvete jen jednou za několik let.

Do Evropy byly přivezena koncem 19. století a kvetla poprvé v roce 1889 v botanické zahradě v Londýně. Na další květ si ale zájemci museli počkat až do roku 1926. Na každé oznámené kvetení se například v Bonnu, Sydney, Brestu nebo New Yorku se vždy sjely davy dychtivých lidí. Do amerického Huntingtonu před pár lety přijelo údajně 76 tisíc lidí.

Reklama

Související články

VIDEO: Stavbaři odpálili kus dna Vltavy

Velký výbuch byl v sobotu kolem sedmé ráno slyšet v centru Prahy u Čechova mostu, kde stavbaři odstřelili kus dna Vltavy. Odhadem 360 kilogramů trhaviny...

V Indii se našla srst neznámého tvora

Vědcům z britské Oxford Brookes University se dostal do rukou možná unikátní nález, který zavání tajemnem – chlupy údajného sněžného muže. Možné yettiho...

Rodiče zapomněli na letišti čtyřletou dcerku

Izraelští rodiče, kteří se vydali na výlet do Paříže se svými pěti potomky, podcenili včasný příchod k odbavení a k letadlu museli běžet doslova úprkem....

Výběr článků

Načítám