Hlavní obsah

Světový kuchař radil přidat do jídla jedovatou bylinu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Jeden z nejznámějších evropských kuchařů Brit Antony Worrall Thompson čelí obrovskému trapasu. Pro jeden magazín totiž doporučil jako úžasnou přísadu do zeleninových salátů blín černý. Rostlinu sice skutečně není problém pěstovat, jediný problém je v tom, že obsahuje jed, který může být smrtelný. Informoval o tom Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Blín černý může léčit stejně tak, jako zabíjet.

Článek

Blín černý se sice používal v lidovém léčitelství, ale v dnešní době může pro velkou jedovatost lék z této byliny předepsat a doporučit pouze lékař. Blín černý je možné použít při zvýšené sekreci žaludečních šťáv a vředové chorobě žaludku. Lze jej použít také proti třesu jako následku Parkinsonovy nemoci. V homeopatii je údajně používán při křečích a kašli.

Přestože můžou být části blínu černého léčivé, tak jeho použití v zeleninových salátech by bylo vysoce rizikové a mohlo by ohrozit život strávníků. Worrall Thompson doporučil tuto rostlinu v interview pro srpnové vydání magazínu Healthy and Organic Living .

Blín mu roste okolo restaurace

Na otázku, zda používá nějakého divoké bylinky ve svých pokrmech odpověděl: "Okolo restaurací nám roste mnoho věcí. V tomto ročním období používáme hodně kopřivy, zejména pro polévku. Listy blínu černého jsou pak skvělé v salátech."

Antony Worrell Thompsonfoto: Profimedia

Když si ovšem předplatitelé otevřeli poslední vydání magazínu, dostali k němu dopis od editorky Kate Collynsové, která se omlouvala za tuto chybu. "V našem srpnovém vydání Antony Worrall Thompson doporučuje listy blínu do salátů - ve skutečnosti je blín černý (Hyoscyamus niger) vysoce jedovatý."

Oběť z roku 1910

Editorka dále uvedla že Worrall Thompson se za svou chybu velmi omlouvá, prý měl na mysli jinou rostlinu, která je pro použití v salátech opravdu výborná.

Poslední známá oběť blínu černého ve Velké Británii je manželka jistého doktora Crippena, které právě její partner podal blín v roce 1910.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám