Hlavní obsah

Češi mají nacpáno doma "v matracích" asi 60 miliard korun

Češi rozhodně nepatří k lidem, kteří by každou vydělanou korunu investovali do cenných papírů či ihned uložili na účet v bance. Stará metoda spořit "do matrace" slaví úspěchy i v 21. století. Zůstává tam zhruba 60 miliard korun. Jen za poslední dva roky částka vzrostla o přibližně polovinu. Za nárůst mohly zejména pro klienty málo zajímavé úrokové sazby u bank. Vyplynulo to z analýzy úspor a zadluženosti domácností Českého statistického úřadu.

Článek

Peníze držené v domácnostech se nijak nezhodnocují, ale na druhou stranu jsou ihned po ruce. I když ani to nemusí vždy platit. Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška lidé někdy zapomínají, kde všude své bankovky poschovávali. Zkušenost s tím mají například v Rakousku. "Překvapivě velké množství hotovosti zůstalo v matracích i po přeměně někdejších šilinků na eura. Část z tohoto objemu se už zřejmě nikdy nedohledá," poukázal Sobíšek.

Vedle nízkých úrokových sazeb, které málo motivují střadatele posílat peníze na bankovní účty, může za nárůst objemu hotovosti v domácnostech zvyšování mezd. "Poslední roky jednoznačně patří k nejbohatším rokům poslední dekády," uvedl analytik firmy Atlantik finanční trhy Petr Sklenář.

Pro Čechy je navíc typické mít pohotově vyšší obnos. Na rozdíl od západní Evropy stále nevyužívají v takové míře bankovních služeb a bezhotovostní formy placení. Nejvyužívanější formou úhrady za nákup zboží na internetu je pořád hotovost. "Hotovost je stále nepostradatelná pro nákupy," souhlasil Sklenář.

Složení úspor českých domácností (v miliardách korun)

Netermínované vklady 471,7

Stavební spoření 383,4

Termínované vklady 279,8

Podílové fondy 267,8

Životní pojištění 198,7

Penzijní připojištění 162,7

Vklady v cizí měně 54,5

Peníze držené doma  60

Přímé investice do cenných papírů zhruba 25

Pramen: ČSÚ

Objem peněz nacházejících se v domácnostech nicméně není součástí statistik, proto je obtížné jej určit. Podle analytiků by ale odhad ČSÚ mohl být blízký realitě, protože zmíněných 60 miliard korun je méně než pětina celkového objemu hotovosti obíhajícího v tuzemské ekonomice.

Reklama

Výběr článků

Načítám