Hlavní obsah

VIDEO: Stavbaři odpálili kus dna Vltavy

PRAHA

Velký výbuch byl v sobotu kolem sedmé ráno slyšet v centru Prahy u Čechova mostu, kde stavbaři odstřelili kus dna Vltavy. Odhadem 360 kilogramů trhaviny vyhnalo vodu do výšky možná až dvaceti metrů a těm, kdo odstřel viděli, se naskytl poměrně efektní pohled na žlutošedý gejzír vody. První ze dvou plánovaných odstřelů byl nezbytný pro stavbu nového kotevního stání.

Exploze na dně Vltavy zastavila v Praze dopravuVideo: ČTK

 
Článek

Kvůli výbuchu policie v okolí nábřeží Edvarda Beneše na krátkou dobu zastavila dopravu a zamezila přístupu lidí. "Vše bylo v pořádku. Jen se protáhla příprava odstřelu a bylo lehce poškozeno kovové zábradlí," řekla Pavlína Straková z Ředitelství vodních cest. Pyrotechnici podle ní odstřel připravovali celou noc. Na místě byli i rybáři, kteří byli připraveni vyčistit řeku od ryb, které mohly při odstřelu uhynout, doplnila. Druhý odpal je plánován za dva týdny.

Nové kotevní stání mezi Čechovým a Štefánikovým mostem má odlehčit kotvišti Na Františku, které už nestačí. Zařízení by mělo zajistit zázemí pro deset osobních lodí, pokud budou stát v jedné řadě, a 15 v případě kotvení ve dvou řadách.

Kotevní stání bude tvořit 25 ocelových konstrukcí. Čtyři budou takzvaná nouzová chráněná vysokovodní stání, která v případě povodní umožní bezpečné vyvázání lodí, které už tak nebudou muset odplout do ochranných přístavů Smíchov a Holešovice. Nové kotviště bude sloužit zejména zásobování, servisním službám a jako čekací stání výletních lodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám