Hlavní obsah

Fossett by mohl svou smrt jen předstírat, domnívají se vyšetřovatelé

Novinky, Jakub Kynčl
LOS ANGELES

Dosavadní výsledky pátrání po známém milionáři a dobrodruhovi Stevu Fossettovi naznačují, že své zmizení a smrt možná boháč jen předstírá. Zmizení dobrodruha v loňském září spustilo největší pátrání v celé americké historii. Steve Fossett zmizel i se svým malým letounem během letu nad nevadskou pouští.

Článek

Přestože neexistuje jediný přímý důkaz toho, že by mohl být dobrý kamarád šéfa společnosti Virgin Richarda Bransona Steve Fossett živý, vyšetřovatelé tuto možnost nemohou vyloučit.

"Dělám podobná pátrání a záchranné mise už po dobu 14 let a vím jediné - Fossett měl být nalezen. Není to ten případ, kdy bychom neměli oči otevřené dokořán. Během hledání jsme našli šest jiných letadel. V tom co děláme, jsme opravdu dobří," uvedla vyšetřovatelka Cynthia Ryanová.

Mohl mít osobní problémy

Fossettovo zmizení vyvolalo největší pátrání v americké, ale dost možná i světové historii. Dobrodruha hledala letka vrtulníků Black Hawk vybavená detektory infračerveného záření spolu s více než 30 soukromými letadly a internetovými experty, kteří neustále prohlíželi poušť v Nevadě a hledali jakékoliv sebemenší stopy. Další týmy pátraly přímo na zemi ve vytipovaných oblastech. 

Vyšetřovatelka Cynthia Ryanová se domnívá, že mohl Fossett svou smrt předstírat kvůli osobním problémům či strachu z obchodních jednání. Celý případ navíc provází velké množství anomálií, které zpochybňují, zda Fossettovo letadlo vůbec havarovalo.

Steve Fossett na archivním snímku z roku 2005, kdy obletěl svět bez mezipřistání.foto: ČTK/AP

Jediný svědek statru

Fossettův start viděl pouze jediný člověk - pilot z ranče hotelového magnáta Barrona Hiltona nedaleko města Reno. Tento svědek tvrdí, že ho Fossett požádal, aby mu připravil letadlo pro let, přestože něco podobného nikdy nikomu jinému nedovolil.

Fossett dále tvrdil, že letí hledat vhodná místa pro vytvoření pozemního rychlostního rekordu, ale evidentně odstartoval bez jakéhokoliv bezpečnostního vybavení, které je při podobných průzkumných cestách úplnou samozřejmostí.  

Podivně vybraný stroj

I volba letadla byla poměrně podivná. Fossett využil stroj Bellanca Citabria Super Decathlon, který má smíšenou kovovou a dřevěnou kostru potaženou plátnem. Podle dalšího dobrodruha Roberta Davise by stroj šel velmi jednoduše a rychle rozebrat. Davis pomáhal s hledáním londýnské pojišťovně Lloyd´s, která bude muset vyplatit sumu 25 miliónů liber (750 miliónů korun), pokud nenajde důkaz, že Fossett žije.

Rekordman Steve Fossett

Fossett překonal během svého života 116 rekordů, 60 jich stále drží.

Je prvním člověkem, který v roce 2002 obletěl v balónu celý svět. Jako první přelétl v balónu Asii, Afriku, Jižní Ameriku, jižní Atlantik, jižní Pacifik a Indický oceán. Absolvoval nejdelší, ale také nejdéle trvající let v balónu.

V březnu 2005 se stal prvním člověkem, který v letadle sám obletěl Zemi bez mezipřistání a doplňování paliva. Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů.

Loni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů.

Fossett drží také 13 rekordů v rychlosti plavbě plachetnicí, mimo jiné v rychlosti překonání Atlantiku a v rychlosti obeplutí Země.

Novinky, BBC

"Došel jsem k tomu, že neexistuje absolutně žádný důkaz, který by napovídal tomu, že je Fossett skutečně mrtvý. Nejsem zastánce nějakých konspiračních teorií, jsem muž, kterého zajímají pouze fakta. Ve skutečnosti je mi vlastně úplně jedno, jestli je živý nebo mrtvý, nezáleží mi na tom. Chci jen najít důkaz," řekl Davis.

Reklama

Související témata:

Související články

Americký dobrodruh Steve Fossett je nezvěstný

Třiašedesátiletý milionář a vášnivý letec, který se proslavil rekordními lety kolem Země, se nevrátil z jedné ze svých vzdušných cest. Americké letecké hlídky...

Odvážného pilota Fossetta se nedaří nalézt

Žádné výsledky nepřineslo pátrání po americkém pilotovi Steve Fossettovi, který je nezvěstný od pondělí, kdy se vydal na rutinní let. Stále je však naděje,...

Výběr článků

Načítám