Hlavní obsah

Vandalové poničili Bradavický expres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SCARBOROUGH

Parní vlak, který ve filmech o čarodějnickém učni Harry Potterovi představuje školní Bradavický expres, byl vážně poničen. Vandalové, kteří se vloupali do depa ve Scarborough v Jižním Yorkshiru, jej postříkali zelenými a stříbrnými spreji.

Článek

Rozčílení železničáři se domnívají, že vandalové pravděpodobně Harryho čáry pohrdají. "Škoda jen, že tu Harry někde není, aby je proměnil v žáby," prohlásil jeden z pracovníků depa.

Vlak, který se ve skutečnosti jmenuje Olton Hall, během léta jezdí mezi Scarborough a Yorkem. Jeho majitelé jej však pravidelně půjčují společnost Warner Brothers, v jejíž produkci filmy o Harrym Potterovi vznikají.

Lokomotivu zničit nestačili

Gang sprejerů způsobil na vagónech škodu za tisíce liber. Naštěstí ale byli vandalové vyrušeni dříve, nežli mohli poškodit i krásnou lokomotivu z roku 1937. "Spreje je musely stát celé jmění podle toho, kolik barvy vypotřebovali. A museli na tom pracovat tak hodinu. Zrestaurovat všechny vozy bude pěkně drahé," prohlásil Tony Martin z policejního oddělení zabývajícího se prostředky veřejné dopravy.

Bradavický expres FOTO: road-to-the-isles.org.uk

"Je to srdcervoucí pohled. Mě i mé zaměstnance to hodně rozlítilo," řekl James Shuttleworth z železniční společnosti West Coast Railway Company, která vlak spravuje. "Lidé, kteří tohle udělali, jsou nemyslící hlupáci. Milióny fanoušků Harryho Pottera budou zděšení," dodal.

Bradavický expres jezdí z nástupiště 9 a 3/4

Kouzelnický školní vlak Bradavický expres jezdí na trase londýnské nádraží King´s Cross - Škola čar a kouzel v Bradavicích a zpět. Zásadně přijíždí na nástupiště 9 a 3/4, na které se dostanou pouze kouzelníci, a to speciální propustnou přepážkou mezi nástupišti devět a deset.

Anketa

Patříte k fanouškům Harryho Pottera?
ano
66,4 %
ne
33,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 140 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Harry Potter za milión liber byl ukraden

Tisíce výtisků pátého dílu Harryho Pottera v hodnotě přibližně jednoho miliónu liber (cca 45 miliónů korun) byly ukradeny. Policie informovala, že z budovy...

J.K. Rowlingová by nejradši byla neviditelná

Harry Potter a Fénixův řád, páté pokračování série o čarodějnickém učni, je nejrychleji a nejlépe prodávanou knihou všech dob. Podobně úspěšné byly i čtyři...

Výběr článků

Načítám