Hlavní obsah

Planý poplach: asteroid Zemi nezasáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Obavy, které vyvolala úterní informace amerických astrofyziků, že v roce 2014 by mohlo dojít ke střetu mohutného asteroidu se Zemí, se dnes ukázaly jako liché. Vyplývá to z nových a podstatně přesnějších výpočtů definujících budoucí dráhu tohoto tělesa, píše agentura AFP.

Článek

Asteroid, který dostal jméno 2003 QQ47, zaznamenali poprvé vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) letos 24. srpna. Z prvních nepřesných odhadů se zdálo, že dráha tohoto giganta směřuje přímo proti naší planetě; hrubé výpočty předpověděly, že ke střetu obou těles by mohlo dojít 21. března 2014.

Vědci ale současně zdůraznili, že pravděpodobnost takovéto kolize je jedna ku 999 000. Dnes Ron Baalke z NASA konstatoval, že "nové poznatky umožňují věřit, že asteroid naší planetu ušetří". Již v úterý ovšem doktor Alan Fitzsimmons z britského Informačního střediska pro objekty v blízkosti Země (NEO, Near Earth Objects) naznačil, že "existují ještě jisté nejasnosti ohledně dráhy" tohoto tělesa. A dodal, že podle jeho mínění "není žádný důvod k obavám".

Rána jako 20 miliónů atomových pum

AFP dnes připomíná, že objekt o průměru asi 1,2 kilometru a odhadované hmotnosti 2,6 miliardy tun letí vesmírem rychlostí 129 tisíc kilometrů v hodině. Ničivá energie, která by se při srážce se Zemí uvolnila, by byla rovná 350 tisícům tun trinitroluenu. To by se dalo podle agentur přirovnat asi ke 20 miliónům atomových pum, jaké ke konci druhé světové války svrhli Američané na japonská města Hirošimu a Nagasaki.

Asteroidy jako 2003 QQ47 jsou slepeninami skal, které zbyly z formování slunečního systému před 4,5 miliardami let. Většinou se pohybují v bezpečné vzdálenosti od naší planety v asteroidovém pásu mezi Marsem a Jupiterem. Někdy ale přitažlivost takových planet jako Jupiter může některý asteroid strhnout z jeho dráhy a poslat ho proti Zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám