Hlavní obsah

Spodky, které prý patřily královně Viktorii, jdou do dražby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Spodní prádlo z konce 19. století, pravděpodobně patřící britské královně Viktorii, se 30. července objeví na aukci v anglickém Derby. Historický kus prádla, dokládající mohutnost postavy britské panovnice, se původně nacházel v majetku její dvorní dámy, uvedl zpravodajský server BBC.

Článek

Bavlněné, ručně šité kalhotky, datované do devadesátých let 19. století, mají v pase 127 centimetrů, což dokazuje, že královna byla po překročení sedmdesátky korpulentní postavy.

Spodky mají vyšitý monogram s písmeny VR (Victoria Regina) a jsou opatřeny emblémem, takže se jejich původ zdá být nesporný, prohlásil majitel aukční síně Charles Hanson.

Toto spodní prádlo tak podle něj představuje velmi zajímavý doklad dějin britské královské rodiny, který naznačuje, že královna Viktorie byla "velmi statná dáma malé postavy a s velmi širokým obvodem pasu". Aukční dům předpokládá, že vyvolávací cena královniných spodků by mohla překročit 500 liber (asi 14.600 Kč).

Britská královna a indická císařovna Viktorie panovala 63 let a 216 dní od června 1837 do ledna 1901, a stala se tak nejdéle vládnoucí anglickou panovnicí. Během její vlády, nazývané viktoriánskou epochou, Británie vybudovala obrovské impérium, využila zdrojů průmyslové revoluce a stala se jednou z průmyslově nejrozvinutějších zemí na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám