Hlavní obsah

Firma vydělala milióny demolicí domu tvůrce Pána prstenů Tolkiena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O snadném výdělku může mluvit majitel jedné demoliční firmy z jižní Anglie, který dostal zakázku na zbourání domu J.R.R. Tolkiena, autora trilogie o Pánu prstenů. Při vyklízení domu nalezl pohlednici adresovanou slavnému spisovateli a mohl si z domu odnést i krb. Za obě památky nyní neváhá požadovat čtvrt milionu liber (asi 7,4 milionu Kč), napsala agentura Reuters.

Článek

Tolkienův dům, v němž spisovatel žil mezi lety 1968 a 1972, stál ve městě Poole na jižním pobřeží Anglie, kde však musel uvolnit místo novému projektu. Před demolicí ho pracovníci firmy Stephena Maltona museli zbavit veškerého vybavení. Dominantou domu byl krb s vyřezávaným dřevěným a mramorovým obložením, po jehož demontáži nalezli dělníci tři pohlednice, mezi nimi i jednu z roku 1968 zaslanou Tolkienovi.

Hledání na internetu ukázalo, že podobný krb ze spisovatelova domu v Oxfordu je na prodej za přibližně 130 000 liber (asi 3,8 milionu Kč), cenu pohlednice odhaduje Malton na 140 000 liber (asi 4,1 milionu Kč). Obě memorabilie chce proto nabídnout do aukce a doufá, že získá nejméně 250 000 liber, podle místních médií již o předměty projevil zájem jeden spisovatelův obdivovatel z Belgie.

Autorem pohlednice s pozdravem z Irska je zřejmě jiný spisovatel fantasy a sci-fi literatury Lin Carter, který o svém slavnějším kolegovi v roce 1969 napsal literárně-kritickou studii Tolkien: A Look Behind "The Lord of the Rings".

Demolice historického domu se třemi ložnicemi na Lakeside Road zklamala spisovatelovy fanoušky. Jeho tehdejší majitel ho roce 2006 prodal za jeden milion liber stavební společnosti, která se na jeho místě rozhodla vystavět dva rodinné domy.

John Ronald Reuel Tolkien vystudoval na Oxfordu staroanglickou literaturu a jazyk a v témže oboru se stal profesorem. Pro radost a pro své děti psal současně i beletrii a ta ho nakonec nejvíce proslavila.

Putování hobita Bilba Pytlíka za pokladem, nazvané Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, vyšlo jako román v roce 1937. Návazné příběhy o prstenu, který "vládne všem", dokončil Tolkien na sklonku 40. let a vytvořil v nich nový svět s vlastní historií, jazykem, písmem, postavami, legendami a domovinou, kterou nazval Středozemě.

Trilogie Pán prstenů byla také zfilmována a její poslední díl Pán prstenů: Návrat krále získal 11 Oscarů a jako jeden z mála filmů na světě vydělal přes jednu miliardu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám