Hlavní obsah

Šestnáctiletá Britka se dozvěděla, že neexistuje

LONDÝN

Šestnáctiletá Jade Jacobsová-Brooksová neexistuje. Dozvěděla se to od britských úřadů, když se snažila ve svém domovském hrabství Essex najít práci. Její případ je mimo jiné i důsledkem skutečnosti, že v Británii dodnes neexistují žádné povinné občanské průkazy.

Foto: Profimedia.cz

Jade Jacobsová-Brooksová nemá žádné osobní doklady. Ani rodný list.

Článek

Jade má smůlu, protože nemá ani jiný doklad, kterým by se mohla prokázat. Chybí jí rodný list a nemá také pas. Ke zmatkům došlo proto, že její matka porodila na dovolené ve Španělsku. Tamní úřady ale vydaly tehdy neplatné dokumenty a bez platného rodného listu ze Španělska nejsou úředníci v Británii schopni dívku registrovat jako existující občanku království.

Jade si žila šestnáct let poměrně spokojeným životem. Až do chvíle, než se v sobotu rozhodla požádat o práci. Nemá ale žádný průkaz totožnosti, kterým by se mohla identifikovat.

"Je to nepříjemné, cítím se, jako bych v této zemi neexistovala. Můj život se teď zastavil. Nemůžu si najít práci, udělat si řidičák, jet do zahraničí, vdát se. Nemůžu ani odjet na jednodenní výlet do Francie. Musím říct, že mě to opravdu hodně naštvalo. Ale jsem připravena podstoupit cokoli, abych mohla zase žít normálním životem,“ uvedla Jade pro britský list Daily Mail.

Šestnáctiletá Britka se narodila 25. září 1991 v nemocnici Veya Baja poblíž Alicante na pobřeží Costa Blanca. Její rodiče Linda a Victor si tam užívali dovolenou. Domů se rodina vrátila bez potřebných platných dokumentů. Jenže nemocnice o narození dívky nemá dnes žádné dokumenty, takže rodný list nelze vyřídit zpětně.

Reklama

Výběr článků

Načítám