Hlavní obsah

Muž na Táborsku našel u potoka stříbrný poklad

Právo, Jiří Falout

Stříbrný poklad našel na staveništi jezu v Soběslavi na Táborsku muž, který se na místo náhodně přišel podívat. Země ukrývala asi tisíc pravděpodobně stříbrných mincí z počátku 17. století o celkové váze asi tři kilogramy.

Článek

Peníze nejsou v příliš dobrém stavu a proto vyhodnocování pokladu bude trvat delší dobu. Nicméně archeologové mezi mincemi objevili jak českou, tak i zahraniční ražbu. Neměly by zároveň být mladší než z roku 1620. „Jedná se o hodně významný nález,“ potvrdil Právu archeolog z Husitského muzea v Táboře Rudolf Krajíc.

Zhruba tisíc takových mincí ukrývala hlína u Soběslavi na Táborsku.

Mince v zemi ukryl pravděpodobně jejich majitel v době třicetileté války. „Mohlo jít o žoldáka, který Soběslaví procházel a peníze si tu ukryl. Mohl být i v nouzi, a proto si je schoval. Na tu dobu to byla zcela běžná věc,“ vysvětluje Ondřej Chvojka z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Archeologové si zatím nejsou jisti, jakou má poklad nominální hodnotu. Pro špatný stav jednotlivých kusů také nevědí, jakou měly peníze cenu v době, kdy se s nimi platilo. Jisté však je, že jde o velmi cenný a hodnotný historický nález.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám