Hlavní obsah

Oslavy slunovratu v Praze proběhly ve vikinském stylu

Branická louka byla v posledním červnovém víkendu dějištěm oslavy slunovratu Midnight Sun. Přibližně tisíc návštěvníků si zde během odpoledního a večerního programu vychutnalo výjimečná vystoupení několika významných severských skupin a seznámilo se s tradičními severskými rituály.

Článek

Hudební část akce odstartovala v 17:30 islandská zpěvačka Hafdís Huld. Během jejího vystoupení na Midnight Sun zazněly i její nejznámější skladby „Tomoko“ a „Ski Jumper“, to vše ve speciální akustické úpravě. Charismatická zpěvačka se na své vystoupení pečlivě připravila, proto přítomné publikum překvapila i několika českými slovy.

Po skončení vystoupení mladičké Islanďanky a její doprovodné skupiny přišla na řadu první z rituálních performancí – na Vltavě se objevila tradiční nordická loď se šamanem, která přivezla posvátný oheň.

Finská formace Regina pak představila kombinaci elektronické hudby a tradičních severských zvuků. Rituální hudba s místy temnou atmosférou, emotivní hlasový projev zpěvaček či tradiční severské hudební nástroje, tak lze stručně charakterizovat vystoupení dánských Valravn.

Lidé si sami opékali buřty

Občerstvení bylo taktéž typické, lidé měli na výběr mezi buřty, které si museli sami opékat a tradiční finskou rybí polévkou. Pitný režim zajišťovaly koktejly z Finlandia vodky. Jediné, co nebylo na party finské či severské, byly hostesky.

Večírek proběhl ve staroseverském stylu

A je to právě hudba dánských Valravn, která předznamenala další vývoj večera. U velké vatry Finy nazývané „kokko“ se opět objevil tajemný šaman a zapálil Midnight Sun oheň. Následoval koncert dánské folkové skupiny Efterklang, který byl pro mnohé hudebním vyvrcholením večera.

Po Efterklang se přesunula pozornost návštěvníků k druhé, menší stage, kde v komornější atmosféře odehráli svůj koncert čeští Bratři Orffové.

Těsně po půlnoci uzavřela letošní oslavu Midnight Sun velká taneční show vzývající živly – vodu, oheň a vzduch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám