Hlavní obsah

Nouzový signál SOS slaví sté výročí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V úterý 1. července oslavil nouzový signál SOS 100 let. Za tu dobu podle odborníků zachránil životy tisícům lidí. Zakládá se na mezinárodním Morseově kódu a tvoří ho tři tečky, tři pomlčky a opět tři tečky. Vůbec poprvé ho v rádiovém vysílání použila německá vláda 1. dubna 1905. Mezinárodně se ale začal signál používat až o tři roky později.

Článek

O využití zkratky SOS rozhodlo druhé mezinárodní rentgenové shromáždění s tím, že svět ho oficiálně začne užívat 1. července 1908.

Slávu, ale zároveň i váhu tomuto signálu dala jedna z největších a nejznámějších plavebních tragédií moderních dějin – potopení Titaniku. Jeden z radiooperatérů lodě totiž přikázal svému kolegovi, aby začal vysílat signál SOS. Mnohé lodě v okolí Titaniku ještě v roce 1912 signál příliš vážně nebraly, domnívaly se, že se jedná o zneužití během párty.

Od dob Titaniku si nouzový signál dovolil ignorovat málokdo. A díky své serióznosti pomohl zachránit již tisíce životů.

Zkratka SOS se někdy uvádí jako zkratka Save Our Ship (zachraňte naši loď) nebo Save Our Souls (zachraňte naše duše). Signál však vznikl pouze jeho snadným signalizováním v Morseově abecedě a není zkratkou žádného slovního spojení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám