Hlavní obsah

Češi jsou mistři Evropy. Ve vábení jelenů

Češi jsou mistři ve vábení jelenů. Ukázalo to sobotní 10. mistrovství Evropy v této disciplíně, které bylo součástí Národních mysliveckých slavností v Hluboké nad Vltavou. Tato atrakce, při níž se muži na pódiu různými fígly mění v krále lesa a vydávají roztodivné zvuky, přilákala do loveckého zámku Ohrada 15 000 diváků, což je historický rekord.

Článek

Evropský šampionát přivedl do Hluboké 25 soutěžících z devíti zemí. Nejdřív se změnili ve starého hledajícího jelena, pak vábili laň a nakonec vydali vítězný ryk. "Troubím odmalička, baví mě popovídat si se zvěří," řekl jedenadvacetiletý student střední lesnické školy ve Žluticích na Karlovarsku Michal Franče, který celou soutěž vyhrál.

Češi zvítězili i v soutěži mužstev, což je podle Frančeho tím, že dovedou lesu nejlépe naslouchat. Jeho kolegové zaujali druhou a čtvrtou příčku, zvláštností českého týmu bylo mládí všech závodníků. "Všichni jsme studenti a máme dobré učitele. Nejlepší trénink je ale chodit po lese s největší pokorou a poslouchat," dodal Josef Kapras, student brněnské lesnické fakulty, který mistrovství Evropy vyhrál před třemi lety.

Pro publikum to byla veselá a někdy i dojemná podívaná trvající téměř tři hodiny. Na podiu sedělo na pařezech 25 většinou vousatých mužů, kteří postupně chodili k mikrofonu a zatroubili, až se hory zazelenaly.

Pomáhá koulení očima nebo hrabání

Před výkonem smekli zelené kloboučky a pak zaujali majestátní postoj krále lesa, takže jim vlastně už chybělo jen to paroží. Pocitu převtělení prý pomáhá například koulení očima či hrabání nohou. Nejmladší závodník, třináctiletý Rakušan Julian Hochleitner ze Salcburku, oblečený stejně jako jeho otec a kolega v soutěži v typických krátkých kalhotách typu "Lederhose", se podlamoval v kolenou a trochu vyskakoval.

Samozřejmě by bylo nejlepší, aby o vítězi rozhodoval v porotě jelen, ale ten by se mezi davy lidí nevydal ani omylem. "To bychom museli být v přírodě a bez lidí, což tady nelze, proto to přenášíme na podium. Ale při tom vábení v lese je to taky jako na podiu - kulisa je les, herci jsou jeleni a laně a my jsme jenom diváci," podotkl předseda poroty Jan Kupka. Zdůraznil, že je to soutěž v imitaci hlasů, což mnozí myslivci umí tak dobře, že se nejednou přivábili v lese navzájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám