Hlavní obsah

Jediný člověk na ostrově u Skotska vyhlásil nezávislost na britské vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Majitel dvou a půl akrového ostrůvku při pobřeží Skotska vyhlásil nezávislost na Spojeném království. Tvrdí, že chce, aby území s jedním obyvatelem - jím samým - mělo stejný status jako například ostrovy v kanálu La Manche.

Foto: Profimedia.cz

Stuart Hill žije na ostrově ve stanu.

Článek

Ve svém prohlášení na internetu Stuart Hill (65), který je majitelem ostrůvku Forvik, jednoho z Shetlandských ostrovů v Severním moři, říká, že nadále neuznává pravomoc britské vlády ani Evropského společenství. Na podporu svého nároku uvádí několik set let starou smlouvu o královském věnu.

"Forvik není povinen poslušností ani centrální ani místní vládě Spojeného království a není vázán jejími zákony," píše podle informací agentury Reuters Hill.

Hill žije sám na ostrůvku od roku 2001, kdy ztroskotal v bouři během pokusu obeplout Británii. Na ostrově žije ve stanu, ale tvrdí, že má v úmyslu vytvořit vlastní měnu (jménem "gulde"), tisknout vlastní známky a vztyčit vlastní vlajku.

„Žádná daň z příjmu, z přidané hodnoty, obecní daň a další ustavené britskou vládou na ostrově nebudou. Vyzývám rovněž kohokoliv z kterékoliv země na světě, kdo podporuje tyto cíle, zejména zbavit se lhářů, zlodějů a tyranů ve vládě, aby se stal občanem Forviku,“ napsal.

Britskou královnu stále uznává

Své nároky zakládá na smlouvě z 15. století mezi norským monarchou Kristiánem a skotským králem Jakubem III. Skotsko souhlasilo, že Shetlandské ostrovy budou de fakto zastaveny místo věna.

Podle Hilla byl zvláštní status ostrovů potvrzen roku 1669 králem Karlem II., který stvrdil, že ostrovy podléhají přímo britské koruně. Britskou korunu dnes samozřejmě reprezentuje Alžběta II. a tak jí Hill napsal a potvrdil, že ji uznává jako hlavu státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám