Hlavní obsah

Amy Winehousové jde o život, trpí vážnou rozedmou plic

LONDÝN

Když minulý týden hospitalizovali Amy Winehousovou poté, co ztratila vědomí na ulici před svým domem, o příčinách nevolnosti se jen spekulovalo. Zpěvačka ale v nemocnici zůstala a lékaři teď pojmenovali její problém – emfyzém neboli rozedma plic. Novinářům diagnózu přiznal zpěvaččin otec Mitch. Jeho dcera trpí vážnou plicní chorobou, již si přivodila častým kouřením cigaret, cracku a dalších drog.

Foto: Profimedia.cz

Britská zpěvačka Amy Winehouseová je těžká kuřačka.

Článek

"Z kouření cracku a cigaret jsou její plíce zcela zaneřáděné,“ uvedl Mitch Winehouse pro britský list Sunday Mirror. "Po celém hrudníku má uzliny a černé skvrny. Využívá teď jen 70 procent kapacity plic,“ dodal.

Čtyřiadvacetiletou zpěvačku oceněnou letos pěti soškami Grammy odvezla do nemocnice rychlá záchranná služba 16. června poté, co před svým londýnským domem omdlela. Vyšetření sice vyloučilo tuberkulózu, ale hvězda je na tom zdravotně velmi špatně.

"Když jsme přijeli do nemocnice, její pokoj byl připraven. Několik lékařů přišlo dovnitř a ujistilo se, že nepotřebuje na pohotovost. Dali jí ihned transfúzi, protože byla dehydratovaná. A pak mi řekla: 'Neboj se o mě, táto. Vím, že teď už musím přestat brát drogy',“ uvedl Winehouse pro Sunday Mirror.

Při rozedmě plic neboli plicním emfyzému dochází k deformaci plicních sklípků tak, že se zhoršuje vstřebávání kyslíku do krve. Následkem toho vzniká dušnost. Nejčastější příčinou rozedmy je právě kouření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám