Hlavní obsah

Středoškolačky v USA uzavřely těhotenské spiknutí

BOSTON

Město Gloucester v americkém státě Massachusetts je v šoku poté, co středoškolačky na místní škole zřejmě uzavřely "těhotenský pakt". Dívky se rozhodly, že ve stejnou dobu otěhotní. První podezření, že se děje něco nezvyklého, vzešlo od školního zdravotního střediska v Gloucesteru, kam začalo chodit mnohem více dívek na těhotenské testy.

Foto: Profimedia.cz

Výsledkem je, že nejméně 17 dívek otěhotnělo. Části z nich je méně než 16 let. Ilustrační foto

Článek

"Některé dívky vypadaly zklamané, když zjistily, že nejsou těhotné. Obvykle je to spíš naopak," řekl Joseph Sullivan, ředitel střední školy v Gloucesteru americkému časopisu Time, který informace o těhotenském boomu přináší.

Některé dívky chodí na test opakovaně

Podle místních činitelů část dívek otěhotněla se svými spolužáky, mezi otci jsou také gloucesterští mladíci a zřejmě i jeden bezdomovec. Na střední školu v Gloucesteru chodí 1200 studentů a v uplynulém školním roce provedlo zdravotní středisko 150 těhotenských testů. Některé dívky na test přišly opakovaně.

Podle pravidel střední školy v Gloucesteru nesmí její zdravotní středisko vydávat kondomy ani antikoncepci studentům bez souhlasu rodičů, což je krok, kvůli kterému školní lékař a sestra na protest v květnu rezignovali.

"I kdybychom jim dávali kontraceptiva, tenhle pakt dokazuje, že když chtějí otěhotnět, otěhotní," říká předseda školního výboru Greg Verga.

Úřady zvažují, zda vznést obvinění ze znásilnění

Carolyn Kirková, starostka tohoto přístavního města, které leží necelých 50 kilometrů od Bostonu, novinářům řekla, že úřady zvažují, zda vznést obvinění ze znásilnění.

"Jsme ve velmi rané fázi, kdy se potýkáme s komplexitou tohoto problému," dodala. Podle massachusettských zákonů je pohlavní styk s osobou mladší šestnácti let trestný.

Stoupá počet mladých těhotných dívek

V celoamerickém měřítku v uplynulých letech začal znovu stoupat počet případů těhotenství velmi mladých dívek.

"Zdá se, že pokles, který jsme zaznamenávali během celých devadesátých let, skončil," řekl David Landry z newyorského Guttmacherova institutu. Počet porodů ve věkové skupině od 15 do 17 let v roce 2006 stoupl o tři procenta, což byl první nárůst zaznamenaný od roku 1991.

Podle Landryho ale nejde tento vývoj připisovat na vrub Hollywoodu, který v loňském roce uvedl na trh filmy s touto problematikou - především snímek Juno, kde středoškolačka řeší, zda si nechat náhodou počaté dítě a komedii Zbouchnutá o důsledcích úletu na jednu noc. "Tenhle trend začal ještě před těmito filmy," říká Landry.

Reklama

Související témata:

Související články

Paris Hiltonová je údajně těhotná

Kontroverzní Paris Hiltonová má být údajně v rané fázi těhotenství, kvůli němuž už přibrala pár kilogramů. A právě fakt, že by dokonalým vzhledem posedlá Paris...

Výběr článků

Načítám