Hlavní obsah

Rumunská vesnice zvolila starostou mrtvolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Rumunská vesnice vyjádřila nesouhlas s kandidáty na nového starostu skutečně svérázně. Zvolila toho bývalého i přesto, že jeho tělo již odpočívá v zemi. Jenže Neculai Ivascu vedl obec Voinesti od roku 1990 do své smrti a občané si jeho úřadování nemohli vynachválit.

Článek

Nástupce takové konkurence se hledá jen těžko. Ivascu do voleb kandidoval ještě živý, během nich ale zemřel na vážnou jaterní chorobu, bylo teprve sedmapadesát let. Nespokojení občané přesto házeli do urny jeho jméno.

„Vím, že zemřel, ale žádnou změnu nechci,“ řekl jeden z rozhořčených občanů do kamery rumunské televize. Centrální volební úřad hlasování do obecního zastupitelstva musel nechat otevřené, protože rumunské zákony podle něj takovouto situaci neznají a nedokáží řešit.

Starostou byl nakonec jmenován kandidát, jenž se umístil na druhém místě. Je jím člen vládní Národní liberální strany. Někteří občané a členové opoziční rumunské Sociální demokracie, jíž byl Ivascu členem, požadují vypsání nových voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám