Hlavní obsah

VIDEO: Na festivalu v Pelhřimově padaly rekordy

PELHŘIMOV

Pelhřimov hostí v pátek a v sobotu festival rekordů. Lidé se tu pokoušeli a pokoušejí překonat maxima v těch nejbizardnějších činnostech.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Chovatelé králíků předváděli, co umí jejich svěřenci.

Článek

Prvním rekordmanem 18. ročníku mezinárodního festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově se dnes stal Radomír Wolf z Olomouce. Jednou rukou dokázal šestadvacetkrát zvednout nad hlavu padesátikilogramovou činku, aniž se činka dotkla země.

Překonal tím rekord legendárního českého siláka Gustava Frištenského ještě z dob Rakousko-Uherska, který stejným způsobem zvedl činku jen čtrnáctkrát.

Wolf dosáhl už v tréninku 23 opakování. Při pokusu podle regulí nepoužil žádné bandáže na stažení šlach ani jiné technické pomůcky. "Čistotu rekordního pokusu sledovali zástupci Antidopingového výboru České republiky," řekl prezident pořádající pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek. Zajímavostí podle něj je, že podobná disciplína byla svého času i na programu olympijských her.

V Pelhřimově však padaly rekordy už před ostrým zahájením festivalu. Do České knihy rekordů byl zapsán Antonín Hloucal z Tanvaldu, jenž prokázal obdivuhodnou znalost stoletého kalendáře. "V náhodně vybíraných datech z období let 1901 až po současnost vždy dokázal správně určit, o který den se jednalo. Navíc je schopen odříkat všechna jména v kalendáři počínaje Novým rokem až po Silvestra," popsal výkon Marek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám