Hlavní obsah

Princ Charles zaplatil královský dluh za uniformy ze 17. století

– LONDÝN

Následník britského trůnu princ Charles ve Worcesteru zaplatil rodinný dluh ze 17. století. Šéfovi krejčovství, které ušilo uniformy vojákům jeho předka, předal v ozdobné peněžence 453 liber a tři šilinky (14 000 korun), ale úroky zaplatit odmítl s tím, že není včerejší.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles

Článek

U krejčích se zadlužil skotský král Karel II. Když se roku 1651 připravoval na bitvu u Worcesteru, požádal tamní dílnu, aby ušila několik tisíc uniforem pro jeho vojáky s tím, že zaplatí později. Cromwellova armáda však jeho oddíly porazila a skotský král musel prchnout na kontinent. Nechal za sebou nezaplacený účet a nepřihlásil se k platbě, ani když se z exilu po deseti letech vrátil a dělal si nárok na anglický trůn.

Princ Charles se rozhodl dluh zaplatit jako gesto dobré vůle. Nynější šéf oděvní firmy Andrew Grant se s princem v úterý sešel na místě, které sloužilo při bitvě jako velitelství královských vojsk, a převzal od něj částku v peněžence ve stylu z poloviny 17. století. Řekl, že jeho podnik je princi za rozhodnutí splatit pohledávku velmi vděčen.

Princ prohlásil, že je rád, že může dluh vyrovnat, ale že úroky platit nehodlá. "Nenarodil jsem se včera," řekl. I s úroky by podle BBC účet činil 47 000 liber (736 000 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám