Hlavní obsah

Hlídejte si "kapesní psíky", kradou se a prodávají do zahraničí

Novinky, jky, Novinky, Sky News

Poptávka po kapesních psících, mezi které patří například čivavy, je stále vyšší. Světovou mánii vyvolala zřejmě skandalistka Paris Hiltonová, která se velmi často nechává fotit se svou malou čivavou, která nese jméno Tinkerbell.

Foto: Profimedia.cz

Popularizátorka kapesních psů Paris Hiltonová

Článek

Například ve Velké Británii začínají být tito psi velmi drazí, a tak se údajně začínají v zemích východní Evropy krást a za zlomek ceny vyvážet tam, kde je o ně zájem.

Obchod s kradenými psy teď v Evropě prý přímo vzkvétá. Módní psíci, které vlastní celebrity jako Paris Hiltonová či Nicole Richieová jsou mezi mladými dívkami stále populárnější. Někteří nadšenci dokonce vytvořili speciální internetové blogy, které se zaměřují na celebrity, které těmito mazlíčky disponují.

Zpravodajský server Sky News přišel s důkazy, že novorozená štěňata jsou často transportována v hrozných podmínkách do zemí, kde se dají prodat daleko dráž. Štěňata některých malých plemen, která stojí ve Velké Británii 40-50 tisíc korun, se dají například v Maďarsku pořídit za 7-8 tisíc. Náročné transporty štěňata ve věku jednoho či několika týdnů často nepřežijí.

Štěňata se prodávají na trzích

Psi se v některých zemích východní Evropy prodávají normálně na trzích. Někdy se ovšem podvodníci vyjma dovozu čerstvě narozených štěňat uchýlí i ke krádeži těchto plemen. Častěji se ale domluví s chovateli, kteří jim štěňata krátce po narození předají a více se o nic nestarají. Mortalita těchto štěňat je extrémně vysoká.

"Cena čivav se u nás pohybuje okolo 12 000 korun, fen pak asi 20 000 korun. Mluvíme samozřejmě o těch povedených, když například psovi chybí zub nebo něco podobného, tak jde cena dolů. V posledních letech je o čivavy stále větší zájem," řekla Novinkám Jana Harantová z chovné stanice Domácí štěstí a Novopacký klenot.

V ČR čivavy oproti zahraničí levné

"Přestože se to může zdát jako vysoká cena, tak proti tomu, kde se cenová hladina pohybuje v zahraničí, to je ještě hodně levné. V okolních zemích se cena fenky nedostane pod tisíc euro," dodala Harantová.

"Opravdu špičková fena stojí opravdu až 20 000 korun, dobrý průměr se dá pořídit ale už za nějakých 12 000 korun," potvrdila slova Jany Harantové další chovatelka Zdeňka Kohoutová, která vlastní chovatelskou stanici se jménem Od České Lípy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám