Hlavní obsah

Ve Valašském Meziříčí se narodilo rekordně velké mimimo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ
Aktualizováno

Ve valašskomeziříčské nemocnici se narodilo rekordně velké miminko. Zdravý chlapeček Denis Kulich, který přišel na svět v neděli po poledni, vážil při narození 5550 gramů a měřil 55 centimetrů.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Chlapec Denis Kulich vážil po narození 5,55 kilogramu.

Článek

Letos v březnu se ve stejné porodnici narodil Ondřej, který vážil jen o 0,05 kilogramu méně. Informoval o tom Tomáš Želazko, mluvčí společnosti Agel, která nemocnici provozuje. V Česku se přitom rodí děti vážící většinou od 2,8 do 3,3 kilogramu.

Malý Denis je druhým potomkem Dany Kulichové z Podlesí u Valašského Meziříčí. Doma Denise čeká tříletý bratr Radim, který se také narodil ve Valašském Meziříčí a vážil také poměrně hodně, a to 4,5 kilogramu.

Ve valašskomeziříčské nemocnici se větší děti rodí stále častěji. Zhruba každé desáté má více než čtyři kilogramy. Tak velká miminka tady však nikdo nepamatuje, komentoval to primář gynekologicko-porodního oddělení Tomáš Kopecký s tím, že novorozenec, který by převyšoval hranici pěti kilogramů, se v nemocnici narodil také v březnu roku 2007.

Nejčastěji se rodí diabetičkám

Předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák již dříve řekl, že tak velkých novorozenců je v Česku pod jedno procento. Obří miminka se pak nejčastěji rodí diabetičkám, ale nejen jim.

Takové děti jsou více ohroženy během porodu, porodní cesty totiž nejsou u většiny žen uzpůsobeny tak velkému dítěti. Ultrazvukový odhad hmotnosti novorozence není úplně přesný, lékaři proto často nevědí, že novorozenec bude tak velký.

Šest kilogramů vážící chlapeček se loni v březnu narodil v Košicích. Podle lékařů z místní Pasteurovy nemocnice vytvořilo dítě možná nový slovenský rekord v porodní váze. Těsně po narození mělo obří miminko jen menší problémy s dýcháním, jinak bylo podle odborníků zdravé.

V jednom východobrazilském městě se v lednu 2006 narodilo miminko, které po porodu vážilo 7,6 kilogramu. V září 2007 porodila jedna Ruska na Sibiři dítě o váze 7,75 kilogramu. Nejtěžším dítětem podle Guinnessovy knihy rekordů byl však chlapec narozený v září roku 1955 v Itálii, jenž vážil 10,2 kilogramu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám