Hlavní obsah

VIDEO: Paříž se loučila s Yvesem Saint Laurentem

DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Svět módy se ve čtvrtek naposledy rozloučil se špičkovým módním návrhářem Yvesem Saint Laurentem. Zemřel v neděli na následky nádorového onemocnění mozku. Církevního smutečního obřadu v pařížském kostele Saint-Roche se zúčastnila řada známých osobností.

Foto: Philippe Wojazer/Files, Reuters

Yves Saint Laurent

Článek

Herečka Catherine Deneuveová, která byla Laurentovou dlouholetou kamarádkou, během ceremonie přednesla báseň Walta Whitmana. Přišli také renomovaní módní tvůrci John Galliano, Christian Lacroix a Jean-Paul Gaultier.

Mezi šesti stovkami smutečních hostů se objevil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy s manželkou a bývalou topmodelkou Carlou Bruniovou, která Saint Laurentovy modely sama kdysi značku YSL propagovala. První dáma Francie přišla na pohřeb v černém dámském smokingu, který zesnulého velikána světové módy proslavil v 60. letech.

Lékaři objevili neoperovatelný a nevyléčitelný nádor na mozku Saint Laurenta před rokem, kdy se nechyl vyšetřit poté, co upadl. V posledních měsících se mu dařilo velmi špatně.

„Nedokázal se sám najíst a nemohl už ani mluvit,“ řekl magazínu Paris Match jeho společník a životní přítel Pierre Bergé s tím, že Saint Laurent neznal povahu své nemoci. „Neměl by psychickou sílu ji snášet,“ dodal Bergé.

Dědicem se stane přítel Bergé

Před šesti lety odešel Saint Laurent na odpočinek a od té doby už nevzal tužku do ruky. „To byla jeho první smrt,“ řekl dále Bergé, který žil se Saint Laurentem už od roku 1958 a bude také jeho dědicem.

Nedávno spolu uzavřeli tzv. pakt občanské solidarity, který umožňuje, aby byla dvojice jakéhokoli pohlaví uznána za pár se stejnými právními nároky jako manželé.

Tělo zesnulého bude zpopelněno a popel uložen v Majorelleově zahradě v marockém městě Marrákeši, které si Saint Laurent zamiloval už v mládí a kde měli spolu s Bergém jednu z rezidencí. Zahrada je jejich majetkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám