Hlavní obsah

Nespokojený klient zamořil pobočku VZP hnojem

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Prasečími výkaly znečistil ve středu nespokojený klient Miroslav Bartek pobočku Všeobecné zdravotní pojišťovny v centru Ostravy. Po bleskové akci, která trvala asi pět minut, pak z budovy před očima vyděšených úřednic utekl. Jako motiv svého počínání Bartek v telefonátu s redakcí Práva označil protest proti systému výběru pojištění, který podle jeho názoru více než solidární systém připomíná výběr mafiánského výpalného.

Článek

„Bylo to strašně rychlé. Měl na sobě jen trenýrky a tělo měl pomazané černou barvou a nějakým blátem. V ruce měl kyblík a vběhl do prvního patra, kde začal obsah kbelíku rozhazovat. Pak znečistil ještě schodiště a přízemí a všude vykřikoval, že nic jiného než hovna si nezasloužíme,“ řekla jedna z úřednic pobočky.

Pracovníci VZP měli už od počátku podezření, že jde o jednoho z dlužníků, který už dříve na pobočce úřednicím nadával. „Byl ale celý pomazaný blátem a měl s sebou dva společníky, kteří vše natáčeli na kameru. Vykřikoval, že narozdíl od jiných pojišťoven nabízíme jen málo různých výhod a ještě po něm chceme peníze,“ dodala pracovnice pojišťovny.

Peníze chtějí i za dobu, kdy byl v zahraničí

Znečištění místo se už podařilo uklizečkám uklidit a také vyvětrat. „Ten zápach se rozšířil po celé budově, takže jsme museli pobočku uzavřít. Určitě na něj podáme trestní oznámení,“ uvedl šéf pobočky Aleš Zbožínek.

Bártek několik let pobýval v zahraničí a pojišťovna po něm údajně chce peníze i za dobu, po kterou nepobýval v České republice. Celkově jde o sto tisíc korun.

„Přestože mám splátkový kalendář a dluh už splácím, považoval jsem za svou povinnost tímto způsobem upozornit na nespravedlivý systém. Všude ve světě pokud zůstanete bez práce nebo někam vycestujete, tak vás maximálně vyškrtnou ze systému. V Česku po vás ale pořád vymáhají peníze. A systém, kdy stát vymáhá peníze po lidech, kteří nic nevydělávají, je hodně špatný,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám