Hlavní obsah

Nepřesvědčivá Kampuschová ve své talkshow zpovídala Niki Laudu

Právo, vpl

Rakušanka Natascha Kampuschová (20), kterou unesl a osm let věznil ve sklepě Wolfgang Priklopil, má za sebou premiéru v roli televizní moderátorky. V 40minutovém pořadu, který soukromá televize Puls 4 odvysílala v neděli večer a který předvedla s předstihem médiím, zpovídala exmistra světa formule 1 a majitele aerolinií Nikiho Laudu.

Foto: Reuters

Dvacetiletá Rakušanka Natascha Kampuschová ve svém novém pořadu zpovídala Niki Laudu.

Článek

Kampuschová ve tmavém saku, náhrdelníku a květované sukni uvítala Laudu, který se dostavil v obleku a ve své neodmyslitelné červené kšiltovce.

Na otázku Nataschy, proč se rozhodl přijít jako první do jejího pořadu nazvaného Natascha Kampuschová potkává..., odpověděl: „Jsem zvědavý a rád čelím výzvám“.

Pak nevyrovnaná dvojice - médii protřelý Lauda a nezkušená, nervózní a naivně působící Natascha - hovořili o Laudově dětství, jeho posedlosti motoristickým sportem i o jeho despotickém dědečkovi. V tom okamžiku projevila Natascha lítost. „Znamená to,“ ptala se tiše, „že nešetřil tělesnými tresty?“.

Když se novopečená moderátorka Laudy dotázala, zda je pravda, že si musel vypůjčit maturitní vysvědčení, ušklíbl se a upřesnil: „Zfalšoval jsem ho“.

Řeč se stočila i na Laudovu těžkou nehodu na Nürburgringu, po níž bojoval o život. Ukázal pravou ruku a čelo, kde transplantace nahradily spálenou kůži, sundal si čepici, aby byla vidět poškození lebky. Natasha se zajimala: „Co jste v tom okamžiku cítil ?:“: „Nemám žádné vzpomínky, odpověděl Lauda, „ani na srážku, ani na požár. Zaplať pánbůh“.

Pak se v souladu s pojetím pořadu, role vyměnily. .Lauda se vyptával na vzpomínky na roky prožité ve sklepě. „Osvědčila se mi psychohygiena. Zpracovávala jsem je tak dlouho, až se mi podařilo je vytěsnit,“ uvedla Kampuschová. Lauda a Natascha srovnávali nehodu a únos. „Oba jsme zažili extrémy,“ shrnul bývalý pilot F-1.

Na konci rozhovoru se povídalo o strážných andělech a o ochotě riskovat. „Apropos, tu Natascha prokázala svým útěkem,“ upozornil Lauda v narážce na fakt, že se jí podařilo v srpnu 2006 uprchnout. Natascha tak slabým hlasem dodala, že se rozhodla utéci už ve dvanácti, ale řekla si, že musí být „starší, silnější a rychlejší“.

Média: byl to propadák

Média show kritizovala, použila formulace o propadáku a debaklu. Kampuschová působila podle nich nepřirozeně a mluvila chladně, bez emocí. „Když hovoří o svém případu, je to stejné jako po celý uplynulý rok: neřekne vůbec nic nového a přitom své odpovědi odříkává, jako by deklamovala předem pečlivě naučený text," hodnotí pořad například list Die Presse.

Přitom Kampuschová si sama přála, aby se ptala nejen ona, ale aby jí otázky kladl i partner. Nakonec vše působí vlastně obráceně - moderátor je amatér a jako profesionál vystupuje jeho host.

Televize ORF uvedla, že stanici Puls 4 šlo spíš o zviditelnění se než o obsah a že využila faktu, že Natascha velmi stojí o moderování v televizi, i když se na rozdíl od pohotového a spontánního Laudy očividně trápila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám