Hlavní obsah

Majitel musel přejmenovat vítěze dostihu, měl vulgární jméno

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Jména australských závodních koní musí schválit tamější asociace. Přesto se mezi ně občas vloudí jméno, které v překladu může znít velmi vulgárně. Naposledy se takto na dostizích v Austrálii bavila skupinka cizinců z Libanonu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Vulgární jméno u závodního koně neprošlo. Ilustrační foto

Článek

Pokud byste na startovní čáře spatřili koně se jménem Aydee Fic, asi by vás nenapadlo, že se za tímto nenápadným názvem schovává arabský ekvivalent velmi tvrdé nadávky. Výrazu se používá, pokud lidé chtějí někoho vulgárně poslat do háje.

Koně, který vyhrál závod v městěčku Toowoomba, silně povzbuzovala zejména skupinka libanonských fanoušků. Po jeho vítězství se mohli dle návštěvníků závodu potrhat smíchy.

Všechna jména australských závodních koní musí být schválena tamější asociací. Ta si ovšem záludného chytáku v podobě zahraniční nadávky nevšimla. O kuriózní kauze informoval deník Courier Mail.

Asociace ovšem po zjištění, co jméno koně znamená, zareagovala velmi svižně. Přísně trvala na tom, aby byl kůň okamžitě přejmenován, což se také stalo. Pokud mu tedy zůstanou naklonění, tak budou muset v budoucnu libanonští a ostatní fanoušci povzbuzovat koně, který ponese jméno Journey On (Cesta pokračuje).

Nejde o jediné kuriózní jméno v historii tohoto sportu

Jako viník byl určen obchodník Rodney Lane. "Byla to jen trocha srandy. Bylo to třetí jméno, které jsme měli uvedené na žebříčku jeho možných jmen. Je to dnes podivný svět, menšina vládne," uvedl Lane.

I přes velkou snahu asociace se během let mezi koně vloudilo několik kontroverzních jmen. Například jeden kůň se jménem Wear The Fox Hat (Noste liščí klobouky) se nemusel nikdy přejmenovat. Velké veselí způsobil také kůň se jménem Stun On. Fandové totiž přišli na to, že pokud přečtou jeho jméno obráceně, vznikne jméno No Nuts (Žádná varlata).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám