Hlavní obsah

Kletba Shakespearova hrobu odrazuje i restaurátory

– LONDÝN

Hrob geniálního alžbětinského dramatika Williama Shakespearea v anglickém městečku Stratford bude zanedlouho restaurován - spolu s celým kostelem Svaté trojice, v němž je umístěn. Speciální opatření si však vynutila kletba, kterou sepsal sám Shakespeare, aby odradil všechny, kdo by si troufli sáhnout na jeho kosti.

Foto: Profimedia.cz

Trinity Church ve Stratfordu nad Avonou, kde se nachází Shakespearův hrob.

Článek

"Zdrž se, příteli, pro spásu boží,

"Zdrž se, příteli, pro spásu boží,kopání pod kamenem, jenž tu leží:

"Zdrž se, příteli, pro spásu boží,kopání pod kamenem, jenž tu leží:buď požehnán, kdo prach můj nevyhostí,

a ztracen, kdo mých se dotkne kostí,"

varuje epitaf, který prý napsal sám slavný nebožtík (1564-1616). Kvůli kletbě architekti upravili plány tak, aby na náhrobní desku nesáhli. "Neotevřeme hrob, nenarušíme ho, čili se nemusíme kletby bát," ujistila Josephina Walkerová ze sdružení přátel Shakespearova kostela.

"Chceme náhrobní kámen konzervovat a zpomalit přirozený proces rozkladu. Je to opravdu výzva," řekl architekt Ian Stainburn.

"Ročně sem přichází 100 000 turistů, ale na (náhrobní) kameny nešlapou," podotkla Walkerová. Ale kameny se drolí i tím, že se jim nevyhne noha duchovních během bohoslužeb.

:. Restaurátoři nemají v plánu manipulovat v náhrobní deskou.foto: Profimedia

V plánu je proto očištění kamenné náhrobní desky a její zarovnání průhledným tmelem. Posunout se má podle Walkerové také přepážka oddělující kněžiště od kostela tak, aby příště po Shakespearově hrobu nešlapal ani kněz.

Stratford nad Avonou, kde se dramatik narodil, prožil dětství, oženil se a kde je také pohřben, láká turisty z celého světa právě na pamětihodnosti spjaté s Shakespearem. Neopomenutelný je samozřejmě i kostel, kde byl velikán pokřtěn a pochován. Zub času však poznamenal i celý chrám, jehož oprava vyjde na čtyři milióny liber (skoro 130 miliónů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám