Hlavní obsah

Jeden z největších bezbarvých diamantů se prodal za 100 mil. Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Diamant velikosti squashového míčku byl ve středu vydražen na aukci společnosti Christie´s v Hongkongu za 6,2 miliónu dolarů (asi 100 miliónů korun). Jde o největší bezbarvý diamant, jaký se kdy prodal na dražbě v Asii a první podobný diamant vydražený v posledních 18 letech na světě.

Foto: Reuters

Diamant, který má přes 100 karátů, je vsazený do čelenky.

Článek

Drahokam vsazený do čelenky, který je pro svou strukturu velmi ceněný, ale zařazený jako lehce nedokonalý pro svou průzračnost, pochází z jižní Afriky. Patří mezi jediné tři známé diamanty s více než 100 karáty, které kdy byly vydraženy, poznamenala aukční síň. Prý jde o nejvyšší částku, jaké kdy dosáhla při prodeji klenotů.

"Světová rekordní cena za bezbarvý diamant byla překonána... Atmosféra v sále byla velmi vzrušená... Lidé při pohledu na cifry nemohli uvěřit svým očím," popsal prodej mezinárodní ředitel pro klenoty v Christie´s a vedoucí dražby diamantu Francois Curiel. Drahokam podle něj přešel od jednoho nejmenovaného soukromého majitele k druhému, který mu nyní smí dát jméno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám