Hlavní obsah

VIDEO: Bojovníci za čisté ulice se sešli na akci Žižkovské hovínko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé, kteří chtějí upozornit na problém psích výkalů na ulicích, se ve středu zúčastnili průvodu v rámci akce Žižkovské hovínko. Pražané při cestě žižkovskými ulicemi označovali vlaječkami a barevnými spreji psí exkrementy.

Článek

Zvířecích výkalů ale dnes v pražských ulicích příliš nebylo, protože je odklidila pořádková služba. "My jsme na to ale naštěstí připraveni, máme modelíny," řekl jeden z organizátorů akce Dušan Dvořák, který uspořádání akce začal vymýšlet loni na podzim.

"Vnímáme to jako důležité společné téma, ke kterému bychom chtěli výrazně promluvit. Chceme na to upozornit zábavnou formou, aby si lidé těch ´hovínek´ všímali. Chceme ukázat, že je normální uklidit po svém pejskovi," podotknul Dvořák.

Dodal, že o vážnosti situace svědčí dotazníková studie radnice Prahy 3, podle které lidé považují psí výkaly na ulicích za druhý nejzávažnější problém. "Je to ale problém občanů, ne radnice. Ta by měla spíš přes městskou policii zajišťovat represi," myslí si Dvořák.

Majitelům psů, kteří potřebu svého miláčka neuklidí, hrozí nejvyšší pokuta 1000 korun. Policisté od loňského ledna vybrali od "neposlušných pejskařů" přes čtvrt miliónu korun. K nejčastějším prohřeškům patřilo znečišťování veřejných prostranství, volné pobíhání psů a nedostatečná evidence.

Uvažují o rozboru DNA psů

Praha 3 není jedinou městskou částí, ve které se uskutečnila akce upozorňující na psí výkaly na ulicích. Sedmý obvod například opakovaně pořádá akci Pes ve městě, kdy děti rozdávají obrázky se soupisem "psích košů" a povinností majitelů psů.

Praha 10 zase chystá vydání mapy s vyznačenými místy se speciálními odpadkovými koši a prostorem pro volný pohyb psů. První městská část uvažuje o odhalování nepořádných majitelů pomocí rozboru DNA jejich psů.

Jednotlivé pražské městské části zaplatí za úklid psích exkrementů většinou přes deset milionů korun ročně. V Praze bylo loni hlášeno přes 75.000 psů, po kterých úklidové firmy jen v centru Prahy odstraní denně na 50 kilogramů psích výkalů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám