Hlavní obsah

Pokus o seskok z výšky 40 kilometrů byl odložen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokus čtyřiašedesátiletého francouzského parašutisty Michela Fourniera o seskok z výšky 40 kilometrů byl odložen z pondělí na úterý z důvodu příliš silného větru v západní Kanadě, kde se skok připravuje. Sdělil to Fournierův doprovodný tým.

Článek

Původně plánovaný ranní seskok byl kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám v North Battlefordu v kanadské provincii Saskatchewan nejprve o několik hodin odložen a po opětném zesílení větrů přesunut na úterý. Čas dalšího pokusu tým neupřesnil.

Francouze má vynést k nebi 161 metrů velký, héliem naplněný balón. Dosažení cílové hladiny se očekává během dvou a půl hodiny. Fournier chce docílit nejvyšší rychlosti při volném pádu člověka - až 1500 kilometrů za hodinu, čímž by prolomil hranici rychlosti zvuku. Mělo by jít současně o nejdelší volný pád člověka a seskok z největší výšky. Čtvrtý rekord chce vytvořit výškou letu balónu. Padák si chtěl Fournier rozevřít až šest kilometrů nad zemí, přičemž trvání vlastního seskoku se odhadovalo na 15 minut.

„Náš projekt představuje velkou výzvou pro člověka a vědu,“ tvrdil nadšenec během příprav. Nedokázal ale vysvětlit, proč podstupuje tak velké riziko. „Je to můj sen a chtěl bych jej uskutečnit. Neptejte se mne proč,“ dodal. Podle Fourniera ale nejde jen o rekordy. Mnohem důležitější jsou prý výsledky, které by pokus měl přinést pro bezpečnost letů do vesmíru.

Experti ale varovali před četnými nebezpečími Fournierova pokusu, jenž se měl uskutečnit už v neděli, avšak kvůli počasí byl přeložen na pondělí. Ve zmíněné výšce například není dostatek kyslíku k dýchání - ten mu má zajistit helma naplněná tímto plynem. Před nepříznivými dopady teploty několika desítek stupňů Celsia pod nulou a extrémně nízkému tlaku vzduchu, který by u parašutisty mohl vyvolat stav bezvědomí, jej má chránit zvláštní oděv. Odolný proti uvedeným vlivům musí být i balón.

Fournier, jenž má na kontě přes 8600 seskoků padákem, chtěl původně svůj pokus uskutečnit nad Francií, ale tamní úřady mu z bezpečnostních důvodů nedaly povolení. Proto jeho čtyřicetičlenný tým začal seskok připravovat už před několika týdny v kanadském North Battlefordu v centrální provincii Saskatchewan. V minulosti se o něj Fournier neúspěšně pokoušel už v roce 2003. Dosavadní rekord drží americký parašutista Joseph Kittinger, který v roce 1960 seskočil z výšky přes 31 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám