Hlavní obsah

V Austrálii povolili změnu pohlaví dvanáctileté dívce

SYDNEY

Dvanáctiletá dívka se stane nejmladší Australankou, která podstoupí změnu pohlaví. Povolení jí vydal soud, který zvážil posudek matky, endokrinologa, psychiatra, rodinného terapeuta, sociálního pracovníka, dětského právníka a otce. Ten jako jediný byl proti zákroku s tvrzením, že jeho dcerka je na operaci příliš mladá. Soudkyně mu po zhodnocení všech vyšetření a důkazů nedala za pravdu.

Článek

Během posledního slyšení vydala povolení k tomu, aby se dívka postupně stala chlapcem, brala mužské pohlavní hormony, podstoupila operativní změnu pohlaví, získala nový rodný list, pas a zdravotní průkaz s chlapeckým jménem.

Proti operaci byl jedině otec, který s dívkou a její matkou ovšem nežije. Nedostavil se ani k poslednímu soudnímu slyšení a neposlal za sebe ani právníka. Soudu však předtím řekl, že operaci odmítá a že si to jeho dcera ještě rozmyslí. Otec věří, že ve svém věku není schopná o něčem takovém rozhodovat. Jenže tomu odporují ostatní posudky, zvláště vyšetření psychiatra, podle něhož je v tomto ohledu dívka již plně emocionálně zralá a identifikuje se pouze s chlapcem.

V Rakousku podstoupil operaci mladý chlapec

Matka se sice zákroku a toho, co bude změnu provázet, také bojí, ale podle svého vyjádření bude stát za dcerou a jejím rozhodnutím stůj co stůj. Soudkyně Heather Carterová svým souhlasem s operací dala zelenou změně pohlaví nejmladší Australanky. Její rozhodnutí vyvolalo kontroverzi a debatu mezi odborníky i laiky. Všichni se přou o tom, zda je dvanáct let skutečně dost zralý věk na takové vážné rozhodnutí.

Loni přitom v Rakousku schválili změnu pohlaví dvanáctiletému chlapci Timovi, z něhož se po operaci stala Kim. Zákrok byl výhodný před pubertou kvůli tomu, že chlapec ještě nezačal dozrávat v muže vlivem pohlavních hormonů a proměnu v dívku tak byla snazší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám