Hlavní obsah

Petra Špindlerová místo hraní peče koláče

Právo, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelka Haničky z Velmi křehkých vztahů si našla nový džob. Místo hraní v první české telenovele jezdí po republice a vyučuje v dětských domovech pečení. Sobotní škola pečení poběží ve třech dětských domovech v Klánovicích u Prahy, Chomutově a Přerově až do listopadu.

Článek

Pod vedením viceprezidentky Asociace kuchařů a cukrářů Pavlíny Berzsiové a herečky Petry Špindlerové si její účastnice během ní vyzkouší přípravu řady zajímavých receptů a zároveň pomohou opuštěným dětem.

Pořádající značka Hera totiž plně vybavila kuchyně hostitelských sociálních zařízení potřebným náčiním, aby se i děti mohly naučit, jak se pečou dobroty ve fungujících rodinách. Navíc během loňského 1. ročníku akce bylo natočeno DVD. Jeho prodejem se vybralo 342 000 korun, které byly rozděleny mezi zúčastněné domovy.

Podle průzkumů považuje stále většina českých domácností společné pečení dobrot za součást rodinné pohody. Nejčastěji pečou ženy a většinou jim přitom pomáhají děti. Hodně z nich si však na některé recepty netroufá, protože jim připadají příliš složité. K takovým patří například ovocné košíčky. Odborníci je přitom řadí mezi středně obtížné a jejich příprava trvá bez doby, potřebné na ztuhnutí v chladničky, jen kolem 40 minut. Přesvědčte se sami a upečte si je vlastní.

I takovou nádheru snadno zvládnete sami za necelou hodinku. Foto: Michaela Feuereislová

Pokrájených 140 g Hery zpracujeme s 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkovým cukrem a lžičkou citrónové kůry. Zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet. Pak kousky těsta vtlačujeme do formiček, dno propíchneme vidličkou a pečeme na 180 °C asi 18 minut.

Mezitím vyšleháme 100 g Hery se 1 sáčkem vanilkového cukru do pěny, spojíme vychlazeným krémem, uvařeným z 1/2 litru mléka, 120 g krupicového cukru a 2 sáčky vanilkového pudinku. Našlehaný krém nastříkáme do vychladlých košíčků a ozdobíme jahodami. Po ztuhnutí namáčíme do želé, připraveného podle návodu na sáčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám