Hlavní obsah

Egyptský hoteliér se vzbouřil a nechal vylít všechen alkohol

KÁHIRA

Pokud máte zaplacenou dovolenou v luxusním hotelu Grand Hyatt v egyptské Káhiře, musíte počítat s tím, že si tam whisky, víno nebo poměrně poživatelné egyptské pivo nedáte. Saúdskoarabský majitel podniku nechal všechen alkohol vylít a alkoholické nápoje vyškrtl z nápojového lístku. Chce totiž po turistech ze Západu, aby dodržovali muslimské zvyky.

Článek

V luxusních káhirských hotelech se přitom alkoholické nápoje běžně servírují. A celý Egypt žije hlavně z turistického ruchu.

Hotel má ve správě egyptská společnost, která s rozhodnutím saúdskoarabského šajcha Abdulazíze Brahíma - příbuzného krále Saúdské Arábie - nesouhlasí. Společnost se obává, že by něco takového mohlo odradit turisty ze Západu, či dokonce vést ke ztrátě pětihvězdičkového ohodnocení.

Grandt Hyatt Hotel stojí na jednom z nejdražších pozemků, z něhož shlíží na řeku Nil, a je jen několik minut od diplomatické čtvrti, kde se nacházejí velvyslanectví Británie a USA. Jak je tomu ve všech pětihvězdičkových hotelech v Egyptě, alkohol v něm býval k mání.

Není úplně jasné, co přimělo jeho majitele sáhnout po tomto kontroverzním opatření.

Hotelový personál se zdráhá o celé záležitosti mluvit. Barman prozradil, že se teď servírují pouze nealkoholické nápoje a že byl u toho, když se drahá whisky, likéry a ušlechtilá vína vylévaly do hotelového odpadu. Jemu a jeho kolegům prý trvalo celý den, než celou zásobu alkoholu zlikvidovali.

Zákrok šajcha Abdulazíze Brahíma podnítil obavy, že by se po jeho vzoru mohly zachovat i další hotely, což by mohlo zasadit tvrdou ránu turistickému průmyslu, jednomu z opěrných pilířů egyptské ekonomiky.

Jiný kraj, jiný mrav

Stoupenci zmíněného rozhodnutí jsou toho názoru, že Egypt je muslimská země, a návštěvníci ze zahraniční by tudíž měli respektovat místní zvyklosti.

Kritici ovšem tvrdí, že stejně jako muslimové očekávají, že se jim na mezinárodních letech budou servírovat halal jídla (vymezená stravovacími omezeními), měli by být připraveni respektovat choutky zahraničních návštěvníků.

A egyptští liberálové považují tyto tahanice za názorný doklad toho, jak Saúdská Arábie využívá své finanční zdatnosti k šíření svého puritánského stylu islámu do jiných zemí.

Turistický ruch přináší ročně stamilióny

Poskytla by tak totiž munici islámské opozici, aby na ni zaútočila proto, že je protiislámská. Zároveň si je ale vědoma všeho, co by mohlo uškodit cestovnímu ruchu, který přináší zemi stamilióny dolarů ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám