Hlavní obsah

Vondráčková nemá nárok na omluvu, rozhodl opět Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší soud (NS) již podruhé rozhodl, že zpěvačka Helena Vondráčková nemá nárok na omluvu od vydavatele časopisu Rytmus života za článek, podle kterého za umělkyni vše podstatné dojednával a rozhodoval její manžel Martin Michal. Vyplývá to z databáze rozhodnutí NS.

Článek

Zpěvačka měla dojem, že ji text nepravdivě vykreslil jako naivní a nepraktickou ženu. Vrchní soud loni Vondráčkové podruhé přisoudil omluvu, NS nyní opět jeho verdikt zrušil.

NS: Časopis přímo nelhal, jen zjednodušil

Podle Nejvyššího soudu články v Rytmu života z roku 2005 nebyly zcela nepravdivé, jen poněkud zjednodušily vztah mezi Vondráčkovou a Michalem, jenž byl zároveň jejím manažerem.

"Nelze trvat na naprosté přesnosti skutkových tvrzení, a klást tím v důsledcích na novináře nesplnitelné nároky," uvedl v rozhodnutí senát NS s předsedou Pavlem Pavlíkem.

Vondráčková je veřejně známá osoba, proto se podle soudu musí smířit s větším zájmem médií a veřejnosti o její práci i soukromý život. Zpěvačka ovšem s bulvárem dlouhodobě bojuje. Nejvyššímu soudu adresovala v posledních letech osm různých dovolání, z nichž jedno ještě čeká na rozhodnutí. Podávala i ústavní stížnosti.

Michal prý rozhodoval o všem

Podle sporných článků v Rytmu života Michal určoval, s kým si bude Vondráčková povídat, kde a za jaký honorář vystoupí, kým se nechá fotografovat a do jakého časopisu dá rozhovor. Vondráčkové se to dotklo.

Městský soud v Praze nejprve její žalobu zamítl. Poukázal na to, že Michal je zároveň manažerem, a zmíněné činnosti jsou běžnou součástí služeb manažera.

Vrchní soud měl opačný názor a rozhodl o omluvě. Když jeho verdikt na základě dovolání zrušil Nejvyšší soud, rozhodl znovu prakticky totožně. Vydavatel Rytmu života podal znovu dovolání.

Druhý verdikt Nejvyššího soudu padl v dubnu bez veřejného jednání, soudci v pátek anonymizované rozhodnutí zveřejnili. Vrchní soud se bude kauzou zabývat již potřetí.

Spor Vondráčkové s Rejžkem řešil i Ústavní soud

Nejznámější spor, který měl dopad na judikaturu českých soudů, vedla Vondráčková s kritikem Janem Rejžkem. Ten naznačil, že zpěvačka za svůj polistopadový návrat na výsluní zřejmě vděčí kontaktům s mafiány, kteří ji v 70. a 80. letech prosazovali v médiích.

Případ doputoval až k Ústavnímu soudu, podle kterého se Rejžek omlouvat nemusí, právo na svobodu projevu je prý v tomto případě nadřazeno právu na ochranu osobnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám