Hlavní obsah

VIDEO: Čtyřicet velryb spáchalo v Senegalu hromadnou sebevraždu

DAKAR

Skoro čtyřicet velryb uhynulo ve středu na pláži nedaleko senegalské metropole Dakaru. Na šest desítek kytovců se ale podařilo místním obyvatelům vrátit do moře. Podle odborníků mohlo jít o jakousi kolektivní sebevraždu.

Foto: Reuters

Jedna z velryb, která uvízla na břehu.

Článek

V úterý večer lidé z jedné vesnice na senegalském pobřeží zpozorovali asi stovku velryb, které se s přílivem blížily k pobřeží, napsala agentura AP. Ve středu ráno většina z nich ležela na pláži. Podle místního obchodníka s mořskými živočichy k hromadnému úhynu velryb v této oblasti došlo naposledy před 30 lety.

:. Velryby uhynuly na senegalském pobřežífoto: ČTK/AP

Vesničané se velrybám nejprve snažili pomoci. Jedna skupina přivázala velrybě na ocas lano a pomocí loďky se ji snažila odtáhnout do moře. Jiní podkládali kytovce válečky, které se používají na přemisťování loděk po souši. Děti zase odháněly ostatní velryby, které ještě na pláži úplně neuvízly.

:. Uhynulé velryby na senegalském pobřežífoto: ČTK/AP

Když se ale ukázalo, že zbylí mořští savci ležící na pláži jsou mrtví, někteří místní lidé si z nich začali odřezávat kusy tuku užívaného k výrobě masážního oleje. Nakonec těla odvezly nákladní vozy, aby se zabránilo vypuknutí nákazy.

Foto: Reuters

Jedna z velryb, která uvízla na břehu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám