Hlavní obsah

"Zmokneš, dostaneš zápal plic" a další vyvrácené mýty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Skoro každý věří některým mýtům o zdraví. Některé mají oporu ve skutečnosti, jiné ale opravdu nejsou ničím jiným než mýty. Podívejme se na několik velmi populárních.

Článek

1. Je pravda, že muži pokukují po ženách víc než ženy po mužích?

Výzkum kupodivu ukázal, že co se okukování týče, zabývají se jím spíš ženy. Ženy ale vidí v širším úhlu (mají větší záběr periferního vidění), takže jejich pokukování není tak okaté, jako u mužů.

2. Proč je zívání nakažlivé?

Když člověk vidí, slyší, nebo dokonce myslí na zívání nebo o něm čte, může to vést k tomu, že sám začne zívat. Někteří vědci mají za to, že v průběhu naší evoluce to fungovalo jako signál pro ostatní, aby zůstali ostražití. Jak uvádí list The Sun, nemluvňata si těchto signálů nejsou vědoma a zívání je "nenakazí" dokud jim není přibližně jeden rok.

3. Mají ženy víc tukových buněk než muži?

Ano. Muži povětšinou shromažďují tuk na hrudi, břiše a zadku. Ženy jsou obalené na více částech těla - na prsou, bocích, okolo pasu i zadku. Odborníci odhadují, že muži mají v průměru kolem 26 miliard tukových buněk, kdežto ženy 35 miliard.

4. Může se sval opravdu přeměnit na tuk?

Pokud sval neužíváme, zmenší se, ale na tuk se nepromění. To dobře ví kdokoliv, kdo si někdy něco zlomil - po odstranění sádry končetina vypadá menší. Je to tím, že neužívané svaly se zmenšily.

5. Můžete se nachladit z toho, že stojíte na dešti?

Nikoliv, i když celé generace tomu věřily. Ani mokré vlasy, ani průvan, ani liják sám o sobě chřipku nepřivodí. Nachlazení působí virová infekce a po světě je virů, které způsobí nachlazení, kolem dvou set druhů. Hlavní příčina toho, proč jsme v zimě více nemocní není počasí, ale to, že trávíme víc času uvnitř budov a díky tomu i v blízkosti dalších lidí. Pokud zmokneme a je nám zima, organismus může být oslabený a s virem potom hůře bojuje, proto se může nemoc rozvinout častěji.

6. Může se člověk samovolně vznítit?

Jsou známy případy, kdy bylo nalezeno uhořelé tělo a nábytek či jiné vybavení bytu nebylo ohněm zasaženo. Vědci mají za to, že člověk se může od něčeho, třeba cigarety, vznítit a lidský tuk pak oheň dál zásobuje palivem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám