Hlavní obsah

Blairová se před královnou styděla za antikoncepci, tak na svět přišel malý Leo

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmladší dítě Blairových Leo může děkovat za život stydlivosti své matky. Manželka britského expremiéra Tonyho Blaira se totiž styděla vzít si sebou na pravidelnou roční návštěvu ke královně antikoncepční pilulky. Kromě toho prý byla tu noc v ložnici na nevlídném skotském zámku Balmoral velká zima.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Blairovi se synem Leem na snímku z roku června 2001

Článek

To vše se dozví čtenář ve 400stránkové životopisné knize Cherie Blairové Speaking for Myself (Mluvím za sebe), která se dostane na trh v nejbližších dnech a v níž líčí desetiletí prožité v rezidenci na Downing Street číslo 10.

Cherie v ní vysvětluje, proč si v roce 1999 na víkend v Balmoralu nevzala antikoncepci: o rok dříve, při jejich vůbec první návštěvě královské rezidence úslužný personál vybalil v pokoji pro hosty všechna zavazadla, včetně její kosmetické tašky.

To se jí zdálo velmi nepříjemné, takže příští rok prostředky proti početí nechala doma. Kromě toho panoval v budově mimořádný chlad, což ještě víc navodilo „intenzivní postelové spolužití“.

Cherie bylo tehdy 45 let a manželé měli doma tři puberťáky. To, že není něco v pořádku, zjistila necelé tři týdny od zářijové návštěvy.

Rekordman Blair

Nejprve si myslela, že to bude věkem, když nedostala menstruaci. Nemohla se však zbavit podezření. A právem: oba těhotenské testy byly pozitivní. Když tuto zprávu oznámila telefonicky manželovi, který se právě chystal kongres Labouristické strany, jeho odpověď zněla: „Ach, můj bože!“. Pak se okamžitě začal zabývat úvahami, jak tuto novinu co nejlépe oznámit tisku.

Dnes osmiletý Leo Blair se narodil 20. května 2000. Tony Blair tak vytvořil originální premiérský rekord: stal se vůbec prvním ministerským předsedou, jemuž se narodilo dítě při výkonu funkce.

V roce 2002 Cherie znovu otěhotněla. Při návštěvě gynekoložky však ultrazvuk nezjistil tlukot srdce, plod byl mrtvý. „Pocit ztráty mě úplně zničil“, vybavuje si.

Když o tom informovala Tonyho, jako první si dělal starosti o to, jak to přijme veřejnost. Před dveřmi byly rodinná dovolená ve Francii a válka v Iráku. Za kulisami se diskutovalo, zda má Británie při invazi nasadit vojáky. Blair se obával, že by mohl vzniknout nesprávný dojem, kdyby odřekl cestu do Francie. Rodina tudíž vyrazila na dovolenou tak, jak původně předpokládala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám