Hlavní obsah

Fakír po 10 dnech vstal ze střepů, chystá se na ostnatý drát kolem krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PELHŘIMOV

Fakír Petr Fiedor, který po deseti dnech ukončil své ležení na střepech, se v rámci červnového festivalu a rekordů, který se uskuteční v Pelhřimově, pokusí o další bláznivý kousek. Za ostnatý drát, který bude mít omotaný kolem krku, chce na vzdálenost několika desítek metrů táhnout nákladní automobil.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Fakír Petr Fiedor dokázal deset dnů ležet v Muzeu rekordů v Pelhřimově na lůžku vyplněném skleněnými střepy.

Článek

"Škoda, že už je konec, byla to nádherná dovolená," řekl Fiedor krátce poté, co vstal z lůžka.

Fakír vydržel ležet na střepech celkem 240 hodin a čtyři minuty, čímž překonal vlastní český rekord v této netradiční disciplíně. Již čtyři dny před zahájením pokusu a v průběhu prvního týdne nepřijímal fakír potravu, poslední tři dny nepil, byl na vlastní žádost "oslepen" a neměl možnost slyšet zvuky a mluvit.

Po celou dobu pokusu byl rekordman připoután na fakírské lůžko takovým způsobem, aby byla kontrola, že svými zády "neopustil" střepy a přitom mu jeho přikurtování umožňovalo relativní volnost pro potřeby otočení se na bok či vykonání potřeby. Za deset dní, které strávil na střepech, zhubl muž 12 kilogramů. Ač silný kuřák, vydržel po celou dobu bez cigarety.

Vedle komisařů pelhřimovské agentury Dobrý den byl fakír pochopitelně i pod dohledem lékařů, kteří monitorovali jeho základní životní funkce. Výsledky následně využijí pro vědecké účely.

.: Fiedor byl navíc na vlastní žádost poslední tři dny "oslepen", přestal pít, neměl možnost slyšet zvuky a mluvit. foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Prý šlo o neuvěřitelnou zkušenost

Extrémní podmínky podle Fiedora přivedly jeho organismus ke zcela jinému "nastavení parametrů". "Se zacpanýma ušima jsem zpočátku neslyšel ani hovor zblízka. Po nějaké době se zřejmě mozek nastavil na vyšší citlivost a slyšel jsem i šepot na pět metrů. Člověk pozná, co je jeho tělo schopné dokázat. Je to neuvěřitelná zkušenost," řekl Fiedor.

Pokračovat v překonávání netradičních disciplín hodlá fakír na festivalu Pelhřimov - město rekordů, který se uskuteční 13. a 14. června. Chce si kolem krku omotat ostnatý drát a odtáhnout za něj na vzdálenost třiceti metrů nákladní automobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám