Hlavní obsah

USA: Otec omylem koupil synovi alkohol, úřady mu dítě odebraly

Novinky, fia, Detroit Free Press

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Jako příslovečný slon v porcelánu si počínaly americké úřady v Detroitu ve státě Michigan, když na dva dny odebraly univerzitnímu profesorovi sedmiletého syna poté, co mu na baseballovém zápase omylem koupil limonádu s nízkým obsahem alkoholu. Láhve v chlapcově ruce si všimla horlivá ochranka, která přivolala policii.

Článek

"Nikdy předtím jsem to nepil, neznám ten výrobek. Ani ve snu by mě nenapadlo, že obsahuje alkohol,“ tvrdil podle listu Detroit Free Press sedmačtyřicetiletý Christopher Ratte, profesor klasické archeologie na Michiganské univerzitě, který kladl vinu obsluze občerstvení.

"Určitě jsem nečekal, že dostanu alkoholický nápoj, když jsem si výslovně objednal limonádu pro syna,“ zdůraznil Ratte.

Policie však trvá na tom, že otec měl vědět, že nápoj Mike's Hard Lemonade obsahuje alkohol.

Chlapec alkohol v krvi neměl, přesto ho zavřeli do ústavu

Po příjezdu policie nabraly události dramatický spád. Přivolaný lékař po zběžné prohlídce malého Lea poslal sanitkou rovnou do dětské nemocnice. Otec byl podroben policejnímu výslechu.

Leo vypil přibližně tři deci nápoje s pětiprocentním obsahem alkoholu. Krevní testy provedené v nemocnici zhruba 90 minut po konzumaci už neodhalily v chlapcově těle žádné stopy po alkoholu.

Úřady přesto rodičům syna na dva dny odebraly a umístily ho do ústavu pro opuštěné děti. Zpět domů si malého Lea mohla odvést pouze jeho matka, profesorka architektury. Ještě další týden pak policie bránila Ratteovi v návratu k synovi do svého vlastního domu.

Snad se úřady poučí, doufá otec

Profesor Ratte podal oficiální stížnost k úřadu ombudsmana. V dopise volá po větší zodpovědnosti příslušných úřadů.

"Leovi jsem se z celého srdce omluvil za svou hloupou chybu, jež ho přivedla do situace, která s ním značně otřásla,“ uvedl chlapcův otec ve stížnosti.

"Ale zároveň jsem mu vysvětlil, že všechno, co se dělo potom, bylo omylem daleko větším. Byl bych rád, kdyby bylo možné mu říci, že se instituce stejně jako lidé mohou ze svých chyb poučit,“ napsal Ratte v dopise ombudsmanovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám