Hlavní obsah

Býci jsou při zápasech zdrogovaní, stěžují si znudění toreadoři

– ŠPANĚLSKO

Španělští býci, určeni k zápasům, budou zřejmě podstupovat testy na přítomnost drog v krvi. Z řad veřejnosti i odborníků se totiž množí stížnosti na to, že býci nejsou pro znuděné toreadory dostatečnou hrozbou a zápasu tak schází to pravé napětí.

Foto: Profimedia.cz

Když není býk dostatečně agresivní, diváci se nudí.

Článek

Pořadatelé býčích zápasů se obávají, že jsou býkům podávány trankvilizéry, jejichž účinkem jsou pak méně agresivní a nebezpeční, což snižuje atraktivitu zápasů. Veterináři se proto před zápasem mají ujistit, že býci nejsou pod vlivem zakázaných omamných látek. Uvedl to britský list The Times.

Poprvé se budou býci testovat na květnovém festivalu v Las Ventas. Chovatelům, jejichž býci neprojdou drogovým testem, bude uložena pokuta až ve výši 60 000 eur a samozřejmě jim hrozí i ztráta dobré pověsti.

Už v minulosti si někteří matadoři a také veřejnost stěžovali, že býci jsou nudní a zápasy „ztraceným časem“. V roce 1985 vyslovil podezření na přítomnost omamných látek v krvi býků místní veterinář poté, co navštívil zápas a viděl, jak býk bezdůvodně ztrácí v aréně rovnováhu. V následujícím roce proběhlo testování býků, při kterém byla přítomnost trankvilizérů v jejich krvi prokázána.

Příznivci hnutí zaměřených proti býčím zápasům poukazují na to, že potřeba testů jen dokazuje, jak jsou nespravedlivé a nelidské.

Alyx Dow, člen WSPA International, hnutí na ochranu zvířat, uvedl: “Obáváme se, že pořadatelé zápasů chtějí tímto krokem jen odlákat pozornost od ostatních krutostí, kterými se snaží býky oslabit a od samotného faktu, že býci umírají pomalou a bolestivou smrtí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám