Hlavní obsah

Václav Upír Krejčí se před křtem obarvil na růžovo

Právo, Vlaďka Merhautová
PRAHA

Velkou publikaci sebraných výroků dal dohromady Václav Upír Krejčí. Zaznamenané, odposlechnuté, někdy nechtěně ukradené, jindy upravené reakce, výkřiky, citáty od slavných, moudrých, vtipných, ale i opilecké chytrosti, to vše a ještě víc obsahuje knížka FÓR UM.

Článek

Malá ukázka – prostor ve své knížce, která chce bojovat mezi čtenáři o Zlatý důvtip, věnoval několika moudrům Jana Wericha. Například: „Vy blbý máte čas si pamatovat, my chytrý musíme vymýšlet.“ Bolka Polívky: „Nejsem opilec, jsem pouze přítel opilosti.“ Michala Dlouhého: „Dneska jsem už tak starej, že mi zbývají jen fanynky, co jsou dneska maminky. Vzpomínám na doby, kdy jsem hrával prince, to jsem těch fanynek měl mnohem víc.“ Nebo třeba dal prostor Ivanu Doudovi: „Neříkej hop, dokud ti nepřeskočí.“

Léta sbírá výroky

„Zjistil jsem, že se netunelujou fabriky a lidi, ale už taky moudrosti. Kradou se. Uvědomil jsem si to na večírku takovejch různejch celebrit, teenagerů, elevů a já nevím, čeho všeho, kde někdo řekl: Již opilý, ještě pil. A já odpověděl: Bolek Polívka. A ten dotyčný na to: Ne, to už řekl můj děda,“ vysvětluje Upír, co ho vedlo k sepsání knihy.

„Pak jsem zjistil, že moje výroky někdo cituje jako své. Tehdy jsem si umanul a dost! Málokdo ví, kolik vtipných hlášek pronesl Felix Holzmann, které ale zlidověly, takže si je spousta lidí přivlastní. A pak někdo prohlásí: Jé, hele, on to říká Pepík a teď to říká Holzmann.“

Knihu FÓR UM pokřtila Míša Dolinová a Honza Čenský. Foto: Michaela Feureislerová

Výroky sbírá dlouho, zhruba od roku 1979, kdy začal působit veřejně. Jejich autenticitou si není tak úplně jistý, možná pravý autor žil už dávno v minulosti. Každopádně v knize FÓR UM si mohou čtenáři vybírat ten, který se jim líbí nejvíc, zaškrtnout si ho vracet se k němu.

Reklamoval účes

Do té doby šedivý Upír se večer před křtem v restauraci Delphi v pražském Podolí nechal obarvit. Chtěl omládnout a nápad s růžovou barvou vznikl před třinácti lety, kdy slavil čtyřicítku. Teď mu to poradila manželka. Po návštěvě kadeřnictví v Řepích se však doma důkladně umyl, protože nesnáší ostříhané vlasy ulpívající na pokožce. Pořádně se vyšamponoval a vanu obarvil do červena. „Poprvé v životě jsem reklamoval v dámském kadeřnictví a šel jsem si to tam dnes dopoledne dopatlat,“ řekl Upír o účesu, který ho přišel na 800 korun. Jestli si nechá odvazovou barvu, ještě netuší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám