Hlavní obsah

Pražské gorily mají za sebou protipovodňové cvičení

– PRAHA

Protipovodňové cvičení má za sebou populární skupina goril v pražské zoologické zahradě. Aby byla zvířata, která žijí blízko břehu Vltavy, připravena na evakuaci, pravidelně trénují odchod z expozice do speciální protipovodňové věže svého pavilónu.

Článek

"Opět jsme plánovaně trénovali gorily na povodeň. Richard ze začátku trochu stávkoval, ale pak bylo vše v pořádku. Všichni za to byli sladce odměněni," zapsal si do svého deníku chovatel goril.

Gorily nacvičují přesun do věže dvakrát do roka

"Otevřou se jim dveře, aby prošly do věže bez zbytečného stresu, gorily tak cvičí zhruba dvakrát do roka. Problémy dělal při nácviku minulý týden samec Richard, nechtělo se mu. Přesun mu trval čtvrt hodiny," řekl ošetřovatel Marek Ždánský.

Naposled zvířata věž využila při zvýšení hladiny Vltavy před dvěma lety. Voda tehdy trojský areál neohrozila, protože vodohospodáři udržovali hladinu řeky pod rizikovou úrovní.

Samice ale chovatelé pro jistotu do věže na noc přemístili. Věž je projektována na vodu stoletou. Na ochranu expozice má zoo k dispozici také jedno z nejvýkonnějších čerpadel v Praze.

Celý areál ZOO je chráněn hrází na pětadvacetiletou vodu

Celý areál je chráněn hrází na pětadvacetiletou vodu. Část zahrady by se ale mohla dostat pod vodu kvůli uzavření kanálů. K tomu přistupují vodohospodáři při překonání hranice ohrožení.

Podle plánů protipovodňové ochrany by v případě uzavření kanálů byly v dvouhodinovém předstihu gorily uspány a přestěhovány do výše položené expozice orangutanů. Ti by zůstali v zázemí svého pavilonu.

Protipovodňové ochraně věnuje zoologická zahrada zvýšenou pozornost po tragických záplavách z léta 2002. Vedle desítek dalších zvířat tehdy v zoo zahynul gorilí samec Pong.

Zoo musela dokázat, že je schopná se o zvířata postarat

Aby získala zahrada nového chovného samce, musela po povodních přesvědčit evropského koordinátora chovu goril, že je v Praze o tato vzácná zvířata dobře postaráno.

Rekonstrukce poměrně nového pavilonu tehdy stála deset miliónů korun a expozice byla znovu otevřena v říjnu 2003. V listopadu téhož roku do Prahy přicestoval samec Richard, díky němuž se nyní může pražská zahrada chlubit dvěma gorilími mláďaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám