Ondřej Havelka uváděl Večer s moravskými a českými víny, a tak mezi jednotlivými vstupy vzal výstavní stoly „od kraje“ a poctivě koštoval. „Teď právě mám nalito bílé, ale většinou dávám přednost červenému,“ řekl Havelka.

„Doma teď pobývám jen výjimečně, protože režíruji takový dvojprojekt v Národním divadle v Brně, operní představení Gianni Schicchi/Komedianti. Po prázdninách mě ale konečně čeká další režie v Praze,“ prozradil.

Hlavním tématem večera bylo víno všech druhů, barev a chutí. V rozlehlé výstavní dvoraně Galerie Rudolfinum a přilehlých prostorách představilo výsledky svého snažení 30 vinařských firem z Čech a Moravy. Příjemný večer uspořádal Vinařský fond, o hudební doprovod se místo pánů ve fracích starala cimbálová muzika Hradišťan v čele s uměleckým vedoucím a houslistou Jiřím Pavlicou.

K dobrému vínečku a kachně s červeným zelím vyhrával Hradišťan s Jiřím Pavlicou.K dobrému vínečku a kachně s červeným zelím vyhrával Hradišťan s Jiřím Pavlicou.
Foto: Michaela Feuereislová

Tentokrát nikomu nešlo o reklamu či sjednávání kontraktů, ale o podporu domácího vinařství a vinohradnictví. A hlavně snahu upozornit na kvalitu českého a moravského vína ve srovnání se zahraniční konkurencí. A tak se ochutnávalo, popíjelo, a aby nestoupl dobrý mok příliš rychle do hlavy, na stolech nechyběla vepřová pečínka a kachna s červeným zelím.