Hlavní obsah

Příběh o Potterovi je samé blábolení, řekl soudce Rowlingové

Novinky, rei
NEW YORK

Britská spisovatelka J. K. Rowlingová si od amerického soudce, od něhož očekává zákaz neautorizované encyklopedie svého příběhu o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, nevyslechla právě přívětivá slova. Soudce Robert Patterson označil její práci za hatmatilku. Napsal o tom britský deník The Times.

Článek

Rowlingová u newyorského federálního soudu žádá o zastavení publikace Lexikonu Harryho Pottera, encyklopedie postav, míst a kouzel z příběhů jejích knih.

Soudce Patterson si myslí, že by vydání encyklopedie nemuselo být na škodu. Řekl Rowlingové, že četl polovinu prvního dílu Harryho Pottera svých vnoučatům, ale v kouzelném světě v něm popsaném se nevyznal. Stránky byly zaplněny divnými jmény a slovy, které by v jakémkoliv jiném kontextu byly zmatečnými bláboly.

Rowlingová tvrdí, že obvykle podporuje knihy jiných autorů o jejích příbězích. Lexikon, který připravil 50letý někdejší knihovník Steven Vander Ark, prý ale jen vyplenil její prózu a znovu ji přetiskl.

Rozhodnutí soudu se v nejbližší době neočekává.

Reklama

Související témata:

Související články

Rowlingová by mohla napsat osmý díl Pottera

Autorka knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi Joanne Rowlingová poprvé otevřeně naznačila, že by mohla napsat osmé pokračování ságy. Uvedl to britský list...

Výběr článků

Načítám