Hlavní obsah

Osmiletá dívka si vybojovala rozvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN´Á

Jemenský soud rozvedl osmiletou dívku, již do manželství dotlačil její nezaměstnaný otec. Islámský soudce uznal, že byla školačka příliš mladá a že byla do sňatku vnucena kvůli vypočítavosti svého otce.

Článek

"Jsem šťastná, že jsem rozvedená. Budu se tak konečně moci vrátit do školy,“ tvrdila před soudem v San´á nadšená Nudžúd. Její osmadvacetiletý manžel Faíz Ali Samir u soudu tvrdil, že si dívku vzal "s jejím souhlasem a souhlasem jejích rodičů.“ To ovšem nezletilá manželka u veřejného slyšení popírala. Její manžel však proti rozvodu nakonec neprotestoval.

Svazek byl "plně funkční", tvrdil manžel

Samer pak soudci také vypověděl, že manželství bylo plně funkční, ale že svou "ženu nemlátil.“ Jemen ve své legislativě nijak nevymezuje minimální věk pro vstup do manželství. Svatby se tak prakticky mohou proti své vůli účastnit i kojenci.

"Věřím, že jsou zde tisíce podobných případů,“ uvedla právnička Šadha Násirová zastupující Nudžúd. Ta se prý domů už nevrátí a otce nechce nikdy vidět. Až do své další svatby bude žít v domě matčina bratra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám