Hlavní obsah

Na internetu jsou zvuky neandertálců

Právo, mcm

Zní to jako obyčejné "e", ale jde o první zvuk, který lze spojit s neandertálci. Ne snad, že by někdo z nich ožil: to jen američtí vědci pomocí počítače rekonstruovali hlasové ústrojí pralidí a začali zkoušet, jak asi fungovalo.

Článek

Tým profesora Robert McCarthyho vytvořil repliku hlasového traktu neandertálců na základě jejich pozůstatků z doby před 60 tisíci lety, které byly nalezeny ve Francii. I když z počítačového modelu vyloudil jen „e“, dospěl k názoru, že neandertálci měli svou řeč.

"Opravdu říkáme, že neandertálci mluvili – i když trochu jinak než my,“ zdůraznil.

Nerozlišovali délku samohlásek

Řada rysů současné lidské řeči tu však chyběla. Nebyli například s to rozlišit a vyjádřit různou délku samohlásek. McCarthy proto soudí, že měli k dispozici zejména podstatně menší rejstřík zvuků než později lidé, a proto byla neandertálská mluva výrazně primitivnější.

Kdo si to chce ověřit, může si „neandertálčí“ zvuk poslechnout na webové adrese časopisu New Scientist: www.newscientist.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli lebce neandrtálce je pozemek neprodejný

Manželům Lišiakovcům ze slovenské obce Gánovce u Popradu způsobuje problémy lebka neandrtálce, kterou našli archeologové na jejich pozemku v roce 1926. Hodnota...

Výběr článků

Načítám