Hlavní obsah

Jeruzalémská Zeď nářků se začíná drolit

– JERUZALÉM

Kameny Zdi nářků, nejposvátnějšího místa judaismu, se začaly drolit, a zeď proto musí podstoupit opravu, aby byli ochráněni věřící, kteří se před ní modlí. Problém je o to závažnější, že tento poslední pozůstatek někdejšího Herodova chrámu zbořeného v roce 70 našeho letopočtu Římany, je daleko nejnavštěvovanějším turistickým místem v Izraeli. Každoročně si ho dle agentury AFP prohlédne šest miliónů návštěvníků.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Zeď nářků ohlodává zub času.

Článek

Pozoruhodné je, že původní kvádry zasazené do zdi před 20 stoletími odolávají zubu času, zatímco ty menší, umístěné na její vršek o 2000 let později, jeví známky opotřebení. "Kameny z dob druhého chrámu jsou celkově v dobrém stavu," říká rabín Šmuel Rabinovič. "Problém se týká kamenů přidaných v době britské mandátní správy (v letech 1917 až 1948), které se drolí a musíme je opravit."

Rekonstrukční práce podle něj začnou někdy po židovských Velikonocích, které se začínají slavit v pátek. Opravy budou pokračovat zřejmě celé léto. Chystané práce ovšem zřejmě vyvolají debatu mezi židovskými učenci. Podle četných interpretací židovského práva je totiž fakticky zakázáno přemístit nebo nahradit jakýkoliv kvádr ze Zdi nářků, a dokonce ho i opravit.

Vrchní sefardský rabín Šlomo Amar zase v minulosti nařídil, že opravy mohou provádět výhradně Židé, kteří se očistili v rituální lázni, a to jen za denního světla. Na opravách Zdi nářků se bude podílet i izraelský Úřad pro starověké památky.

V případě potřeby zabezpečí jeho pracovníci místo oprav ochrannou sítí, řekl jeden z ředitelů úřadu Raanan Kislev. Jak upřesnil, provádí jeho úřad pravidelné prohlídky Zdi nářků několikrát ročně. V minulosti prý spadlo několik menších kamenů, zeď je ale celkově stabilní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám