Hlavní obsah

Vendulka Utěšitelka se vrátí ke svým tmavým vlasům

Právo, Vlaďka Merhautová
PRAHA

Ještě před přijímačkami na DAMU nenechala Eva Jeníčková coby půvabná Marika v klidu kluky v komedii Sněženky a machři. Pak národ bavila jako Vendulka Utěšitelka v Básnících. Na solidně nastartovanou kariéru se však vykašlala, před lety emigrovala a usadila se v Americe. Teď je v Čechách a natáčí volné pokračování Sněženek. Jde o třídní sraz po pětadvaceti letech.

Článek

Filmování na horách už skončilo, tento týden začínají v ateliéru. Evu Jeníčkovou čeká ještě zhruba měsíc práce na filmu. Aktivity za oceánem dala na čas k ledu.

"No, samozřejmě. Člověk si vybere nějakou zakázku a pak se jí plně oddá,“ řekla Právu herečka, venku známá pod jménem Ava Jansen.

V titulcích má své jméno

Ve světě se rozhodně neztratila – účinkovala například v muzikálech Cats a Ragtime, zahrála si v seriálech Ally McBealová, Monk nebo Love Boat, ve filmech Muž na Měsíci, Deník sexuálních obětí, Zpívající detektiv či Chodec. Posbírala řadu cen na evropských divadelních festivalech.

Eva Jeníčková v dobách, kdy hrála ještě s tmavými vlasy. Foto: Česká Televize

Aby prorazila, tvrdě dřela a stále maká na přízvuku. Kvůli výslovnosti si také dala umělecký pseudonym. Její české jméno Američané neumějí správně vyslovit. Když však dostane roli, do titulků si nechá napsat své původní.

Dřela i na postavě

Na první pohled působí až vyhuble. Co se skrývá za téměř vyzáblou figurou? „Nejsem hubená. Asi v té Peci, kde jsme natáčeli, nebylo tolik co jíst, “ odpovídá se smíchem. „Ne, netrpím hlady, akorát hodně posiluju. Sním čokoládu a půl denně, takže v pohodě.“

Eva se vyhýbá potravinám obsahujícím lepek, na který má alergii, a mléčným výrobkům. A také cukrům, tedy až na sladké čokoládové hřešení.

Na večírku při předávání cen TýTý jsme spolu probraly rovněž její blonďaté vlnité kadeře. „Jsou moje, nic umělého. Hrozný, kdybych si chtěla vlasy narovnat, upadnou mi ruce, protože procedura trvá tak hodinu a půl.“

Jako tmavovlásku ji známe ze Sněženek nebo z Básníků. Vrátí se ještě někdy k původní barvě? „Určitě někdy zase do tmavých vlasů půjdu. Mám ráda změnu. Uvidím, jestli si nechám svoji přírodní barvu kvůli natáčení, nebo ze soukromých důvodů,“ říká šťastně vdaná čtyřicetiletá herečka, která si zahrála po boku hollywoodských hvězd jako Jim Carrey, Mel Gibson, Danny deVito či Nastassji Kinské.

Reklama

Výběr článků

Načítám