Hlavní obsah

Peking poručí dešti, při zahájení OH mraky odežene raketami

PEKING

Čína dělá všechno proto, aby zahajovací ceremoniál letní olympiády v Pekingu nenarušil déšť. V úvodní den her proto budou připravena děla a letadla s raketami s jodidem stříbrným, který se používá k umělému vyvolání deště. Technika by měla donutit mraky vypršet mimo stadion.

Foto: Profimedia.cz

Nad olympijským stadionem v Pekingu by se při zahájení letních her mračna stahovat neměla.

Článek

Podle organizátorů her je pravděpodobnost 47 procent, že 8. srpna bude při zahajovacím ceremoniálu pršet, a šestiprocentní šance na průtrž mračen.

"Proto jsme spolupracovali s okolními provinciemi na plánu, který by snížil pravděpodobnost špatného počasí při zahájení her na minimum," řekl agentuře Reuters šéf pekingských meteorologů Wang Jü-pin.

Opatření, které by mělo zaručit deštěm nerušený zahajovací ceremoniál, vyšlo organizátory her v Pekingu zhruba na půl miliónu dolarů (asi 7,9 miliónu korun). Na 21 stanovištích kolem města bude připravena stovka lidí, kteří budou na základě signálu od meteorologů připraveni vystřelit rakety do blížících se mraků, aby se vypršely zhruba deset minut od Pekingu. V pohotovosti budou také tři letadla.

"Věřím, že jsme schopni zabránit tomu, aby zahájení her pokazil déšť," řekla šéfka pekingského úřadu pro ovlivňování počasí Čang Čchiang. Podle ní by její pracovníci nezvládli zabránit pouze velkým průtržím mračen. "Doufám, že Bůh nám sem nepošle bouřky," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám