Hlavní obsah

Hlásí se další Češky, které byly na severním pólu před Netolickou

• Aktualizováno
Novinky, jam, vm

Miluše Netolická nebyla první Češkou, které se podařilo dosáhnout severního pólu. Novinkám se ve čtvrtek v noci ozvala Češka Markéta Jiroušková, která tvrdí, že na točně byla už v červenci 2007, a to hned dvakrát. Podle experta polární sekce české geografické společnosti Jaroslava Klempíře nemůže být rozhodně v případě Netolické řeč o tom, že by byla první Češkou na pólu.

Článek

Potvrdil, že ví o Jirouškové. Podle něj byla ještě před ní na pólu další Češka. V roce 2003 tam došla s vědeckou výpravou i Zuzana Pokorná z Mostu.

"Letěla jsem z Prahy do Moskvy, pak jsme letěli z Moskvy do Murmansku už jako skupina do přístavu, kde nás nalodili na ledoborec. Jeli jsme přímo k severnímu pólu. Je to velká sláva pro lidi, organizátoři se snaží najít nějakou kru, aby z toho lidi měli lepší pocit,“ řekla Novinkám Pokorná.

"Je to pěkný pocit, ale máte tam veškeré zázemí. Je ale hloupé myslet si, že když si naplánujete, že tam dorazíte osmého, že tam budete osmého. Že si naplánujete, že tam budete v deset a v jedenáct pro vás přiletí vrtulník, to je nesmysl,“ dodala Pokorná.

Netolická jako první Severní pól dobyla, říká organizátor

Organizátor dubnové expedice, společnost Central Group, v pátek přestala tvrdit, že Netolická jako první Češka na severním pólu byla, nýbrž že ho jako první dobyla.

"Je nesporně první Češkou, která došla na severní pól po několikadenním pochodu na lyžích. V současné době jsou již členové expedice v pořádku na Špicberkách a nabírají síly na cestu zpět do České republiky,“ uvádí společnost.

"Prvenství Miluše Netolické, jakožto první ženy – Češky, která dobyla severní pól, je nevyvratitelné. Je zcela něco jiného nechat se jako turistka na severní pól přivézt ledoborcem a vrtulníkem v letním období, jako např. Markéta Jiroušková, a v r. 2007 na něm stanout, než dobýt pól po několikadenním pochodu na lyžích v třeskutých, až čtyřicetistupňových mrazech, při překonávání nakupených torosů a proláklin, ale i nemalých rizik s tím spojených,“ dodala společnost.

Nejasné prvenství

Expert Klempíř z geografické společnosti nedokáže říci, kdo by mohl být reálně považován za první Češku na pólu. Databáze dobyvatelů severní točny v podstatě neexistuje, dostupné jsou pouze přesné údaje o vědeckých expedicích. V případě Netolické i Jirouškové jde o komerční expedice.

Podle Klempíře může cestu zvládnout každý člověk, který dokáže jen trochu překonat nízké teploty.

:. Markéta Jiroušková na severním pólu, v pozadí s ledoborcem, který ji na místo dovezl (Foto: Sue Flood).

Netolickou, která dorazila s expedicí Central Group na Severní pól ve středu, odvezl i s dalšími dvěma Čechy ve čtvrtek večer na základnu Barneo, 130 km od pólu ruský vrtulník.

Jiroušková: byla jsem tam dvakrát

Jiroušková se na pól dopravila dvakrát ledoborcem a chodila po jeho ledu poprvé 2. července 2007 a podruhé 14. července 2007.

"Z obou cest mám podrobné fotky a videodokumentaci. Je více než pravděpodobné, že jsem první Češkou, která se na Severní pól dostala dvakrát," uvedla Jiroušková v mailu zaslaném redakci Novinek.

:. Jeden z malířů, kteří byli součástí expedice s Markétou Jirouškovou na Severním pólu v červenci 2007 (Foto: Markéta Jiroušková).

"O pěších Češkách bohužel nevím, pěších expedic je v posledních letech hodně," napsala Novinkám. Hodně polárníků se na severní pól dostává už léta prostřednictvím většinou ruských ledoborců.

Češek na pólu bylo víc

Také podle cestovní kanceláře Livingstone byla v loňském roce na severním pólu minimálně jedna další Češka. "Vzpomínám si minimálně na jeden zájezd, kterého se účastnila jedna žena, bylo to v červnu či červenci 2007. Výprava probíhala tak, že pomocí lodi a vrtulníku dobyli severní pól," řekla Právu Klára Früligová. Livingstone pořádá expedice na severní pól, organizovali i výstup pražského primátora Pavla Béma na Mount Everest.

Podle polárníků je většina expedic komerčních a nedělají se k nim oficiální databáze.

Mluvčí společnosti Central Group Gabriela Nižnanská řekla Právu, že informaci, že Netolická je první Češkou na pólu pochází přímo od tříčlenné expedice. "Odkud tu informaci měli, nevím,“ řekla Nižnanská. Doplnila, že kolem poledne se pokusí s výpravou spojit.

Reklama

Související články

První Češka se blíží k Severnímu pólu

V pondělí se po dlouhé době ozvala satelitním telefonem česká polární expedice Central Group. Ta je již od března na cestě k Severnímu pólu. Členkou expedice...

Výběr článků

Načítám